Navodnjavanje bez đubrenja pogubno

0
1054
Agrosaveti - Navodnjavanje bez đubrenja 01

Navodnjavanje bez đubrenja stajnjakom će nam se „obiti o glavu“, jer je zemlja ispošćena i nema humusa, a stočni fond je „smešan i neozbiljan“, smatraju stručnjaci.

Spyrale Adama 1120x1080

Pošto se samo oko tri odsto srpskih oranica nalazi pod sistemima za navodnjavanje, država je odlučila da to počne da menja novcem iz Abu Dabi fonda. Prema planu bi trebalo da bude izgrađeno 14 irigacionih sistema, od kojih će 11 biti u Vojvodini. Međutim, stručnjaci za oblast poljoprivrede upozoravaju da će navodnjavanje bez stajnjaka plodnu zemlju samo upropastiti.

Na njivama manje od 3 odsto humusa

Pojedina istraživanja su pokazala da na našim njivama ima manje od tri odsto humusa, što drastično utiče na njenu plodnost. Član Odbora za selo SANU Branislav Gulan upozorava da ćemo bez đubrenja u Vojvodini imati „pustinju“, a ne plodnu crnicu.

U Ministarstvu poljoprivrede navode da su do sada završeni dvonamenski sistemi Međa, Itebej i Jankov most 1 i 2. Kako kažu, gotov je i dvonamenski sistem Rečej, crpna stanica Kaloča. Prema planu bi do kraja godine trebalo da budu gotove još tri crpne stanice i četiri podsistema.

PROČITAJTE I...  Informacije o konkursima i putem Viber grupe Ministarstva poljoprivrede

U izgradnji novi sistemi za navodnjavanje

U resornom ministarstvu ističu da će novim sistemima za navodnjavanje biti obuhvaćeno više od 30.000 ha, podsećajući na to da Srbija ima odobren budžet od 100 miliona dolara, iz kreditne linije koju je naša zemlja uzela pre dve i po godine. Na teritoriji Vojvodine direktno će se navodnjavati oko 23.000 hektara, a u Mačvi, koja će po projektu biti gotova 2019. godine, još 11.000 hektara.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede podsećaju na to da je suša iz 2003. nanela štetu od milijardu dolara. Prema podacima RHMZ-a, 2012. godine šteta je bila čak dve milijarde dolara.

Stručnjaci smatraju da bi se ulaganje u sisteme za navodnjavanje višestruko vratilo, kroz samo jednu do dve sušne godine. S druge strane, Gulan upozorava na to da ako ne sredimo problem sa veštačkim đubrivom, prinosi će nam biti sve manji.

Bugarski: zemljište katastrofalno ispošćeno

Da je to postao gorući problem u našoj zemlji, smatra i Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. Ona kaže da bez stajnjaka ne mogu da postoje sistemi za navodnjavanje, jer je sve to „smešno i neozbiljno“, kao i sam stočni fond.

PROČITAJTE I...  ProCredit banka - subvencionisani agro krediti u 2018. godini

Bugarski napominje da to nije ni približno onome što Srbija može da priušti. Ona tvrdi da je stočarstvo apsolutno zapostavljeno u odnosu na druge grane poljoprivrede, a naročito se odnosi na uzgoj krupne stoke, počevši od neadekvatnih subvencija.

Ona dodaje da je zemljište katastrofalno ispošćeno, a nemamo ni vetrozaštitne pojaseve, pa humus „leti“ na sve strane. Oboje sagovornika su saglasni sa konstatacijom da su bez stajnjaka sistemi za navodnjavanje čista eksploatacija zemljišta.

Izvor: Agronews, Agroklub

Prethodni tekstU Erdeviku prva srpska koralna vina
Sledeći tekstUzgoj jabuka u selu Kamendol

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime