U Erdeviku prva srpska koralna vina

0
886
Agrosaveti - Vina sazrevala u moru 01

Dva vina vinarije Erdevik – Grand Trianon 2015 i popularni Roze Nostra su prva vina iz Srbije koja su sazrevala u moru.

Spyrale Adama 1120x1080

Vinarija Erdevik, najstarija u Srbiji po tradiciji, a jedna od najmlađih iz premijum kategorije, odlučila se na ovaj prilično egzotičan postupak gotovo igrom slučaja.

„Sedeli smo jedne večeri u Zagrebu, u vajnbaru Basement našeg distributera za Hrvatsku, gde smo se poprilično družili“ – priča Ivan Mihajlović, direktor prodaje vinarije Erdevik. – „Uz ljude iz vinarije Griffin bio je tu i predstavnik podvodnog vinskog podruma Coral Wine iz okoline Zadra koji već dugo potapa vina na 20 metara dubine, gde u moru, u posebnim kavezima odležavaju od šest meseci do godinu dana. Ne znam šta se tačno dešava u tom procesu, ali vino poprimi neki poseban karakter, brže maturira, što verujem da Grand Trianonu samo može da prija, pogotovo pošto sam ranije imao prilike da probam ovakva vina sa dna mora“.

Grand Trianon 2015

Ovaj novi Grand Trianon 2015 barokno je raskošan, vrlo slojevit, elegantan, s izraženom toplinom, kao da je dugo, kvalitetno maturirao, iako je po godinama veoma mlad. Nema preterano veliko telo, ne spada u vina koja udaraju u nos i glavu, ali je završnica fantastična. U koralnoj verziji poprimio je zaista specijalan šmek i izraženu dodatnu mineralnost.

PROČITAJTE I...  Formira se Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo

Roze Nostra

Roze je, rekli bi, pretrpeo manje promena. Razlog je možda i to što je vino „ronilo“ duplo manje od Trianona, a najuočljivije je da su kiseline nešto niže nego kod standardne Rose Nostra. Ipak, sve je to još u fazi testiranja, tako da će konačni optimalni rezultati biti poznati tek posle par godina eksperimentisanja.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

A kako će se zvati ova vina i koga bi kao potencijalnog kupca targetirali na tržištu?

„Pošto se nalazimo u oblasti nekadašnjeg Panonskog mora, a boce su došle iz Jadrana, postoji ideja da se linija nazove Dva mora ili nešto slično. U suštini, „ležarina“ se plaća na taj način što od ukupne količine boca polovina ostaje Coral Wine-u.“

„Mi smo prvi put za test odneli po 24 boce od ove dve etikete, gde je u moru kraj Zadra crveno vino provelo osam meseci, a roze četiri. Do danas ih nismo probali, ali ako je sve kako očekujemo biće mnogo dobro, jer kad dobro vino pustite u more ono najčešće izađe fantastično.“

„Što se kupaca tiče, to može biti interesantna priča za prodaju čak i u Hrvatskoj. Ovakva su vina prvenstveno namenjena turistima koji posećuju tamošnje primorje, pa se boce prodaju prilično skupo. Možda zbilja sve ode u tom smeru ako budemo zadovoljni kvalitetom“.

A Dunav?

Šta bi bilo kada bi recimo potopili boce vina u Dunav?

„Sigurno je da ne bi bilo korala na njima, ali bi se verovatno uhvatile plesni i mulj“ – kaže kroz smeh Ivan MIhajlović. „Ipak, pokazao sam ove boce našem distributeru iz Crne Gore, koji je i ronilac, i on se ozbiljno zainteresovao za priču. Videćemo…“

Izvor: Agronews, vino.rs

PROČITAJTE I...  Švedska postaje vinski region
Prethodni tekstSajam o unapređenju poljoprivrede pomoću IT-a
Sledeći tekstNavodnjavanje bez đubrenja pogubno

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime