NLB banka nagradila organske proizvođače

0
757
Agrosaveti - NLB Organic konkurs 01

NLB Organic konkurs

NLB Banka Beograd je juče, sa 1.500.000 dinara, nagradila tri najbolja projekta organskih proizvođača na sedmom NLB Organic konkursu. Nagrade je uručio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Adama Sultan 1120x180

“NLB Banka je od 2015. godine izuzetno aktivna u podršci poljoprivredi. Naša podrška poljoprivrednim gazdinstvima konstantno raste, a ove godine ćemo plasirati više od 50 miliona evra u agro segment. Tržišno učešće NLB Banke u segmentu poljoprivrede je 11 odsto” rekao je na dodeli nagrada organskim proizvođačima Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd.

“Od 2012. godine, kada smo pokrenuli NLB Organic, na konkursu je učestvovalo 354 projekta, od čega 61 projekat ove godine. U međuvremenu, značajno je porastao broj organskih proizvođača u Srbiji, sa oko hiljadu 2012. godine na skoro 3.700 u 2017. Najveći rast ostvaren je kod malih proizvođača koji su u sistemu kontrole u okviru grupnih sertifikata” dodao je Greganović.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Predsednica Stručne komisije NLB Organic konkursa, prof. dr Snežana Oljača, izrazila je zadovoljstvo zbog sve većeg broja projekata na konkursu, ali i zbog, kako je rekla, njihovog sve višeg kvaliteta. „Iz Vojvodina dolazi 17 projekta, osam projekata iz centralne Srbije, devet iz regiona Beograda, iz zapadne Srbije osam, iz istočne Srbije šest projekta i iz južnog dela Srbije 13 projekata. Od ukupno 61, 46 projekata dolazi od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom, šest projekata su podnela gazdinstva koja se bave stočarstvom, sedam projekata su podnela gazdinstva koja se bave objedinjenom biljnom i stočarskom, jedan projekat se odnosi na pčelarstvo i jedan projekat na uzgoj pečuraka po organskim principima.“

Nagrađena tri najbolja projekta

Ove godine, tri najbolja projekta nagrađena su jednakim iznosima od po 500 hiljada dinara, a nagrade je uručio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je rekao da je NLB Banka ove godine odobrila najviše subvencionisanih kredita poljoprivrednicima i pohvalio inicijativu usmerenu na podrška organskoj poljoprivredi. “U pripremi su dva nova zakona, zakon o zemljištu i zakon o organskoj poljoprivredi kojima će ova oblast biti dodatno uređena” istakao je Nedimović.

BioPlug 728x90px

Agrosaveti - NLB Organic konkurs 02

Na pitanje novinara da li je organska proizvodnja šansa za mala gazdinstva, Nedimović je rekao da je upravo ova proizvodnja šansa za gazdinstva do dva hektara. “Izuzetno je važna podrška razvoju organskog povrtarstva, voćarstva i stočarstva, što je jako težak posao i potrebno je pomoći tim ljudima što više. Nije isto kada proizvodite nameštaj i kada proizvodite voće i povrće koje može da stoji 24 sata” dodao je ministar.

PROČITAJTE I...  Najlepša je moja njiva - Ratarstvo

Nagrađeni projekti

Marko Stojadinović, Gornje Grgure, Blace nagrađen je za projekat: Organska hrana – budućnost srpske poljoprivrede. Stojadinovići su na svom gazdinstvu objedinili ratarsku, stočarsku i voćarsku proizvodnju, a u svim segmentima proizvodnje primenjuju organske principe. Cilj projekta je unapređenje prerade organskih proizvoda, jer je to neophodno za sva gazdinstva udaljena od većih gradova i saobraćajnica.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Zoltan i Tatjana Idei, Temerin, nagrađeni su za projekat: Ono što poseješ, to ćeš i požnjeti. Njihov projekat je usmeren na unapređenje procesa sejanja organski gajenih kultura, a s obzirom na to da se bave pre svega povrtarskom proizvodnjom, koja zahteva značajan rad na polju, to bi im omogućilo da skrate vreme potrebno za realizaciju ove aktivnosti i utroše ga na druge segmente proizvodnje.

Ratko Aksentijević, Kraljevo, nagrađen je za projekat: Unapređenje organske stočarske proizvodnje – uzgoj ovaca i goveda. Pored toga što je pokrenuo stočarsku proizvodnju na svom gazdinstvu, Aksentijević je pokrenuo i prvu grupnu sertifikaciju za stočare u Srbiji. Za sada, u okviru ove grupe je 89 malih gazdinstava sa teritorije nacionalnog parka prirode „Golija“, a njegov cilj je da broj gazdinstava dovede na više od 300. Na taj način, doprineo bi daljem razvoju organskog stočarstva u ovim krajevima i plasmanu organskih proizvoda. S obzirom na to da se radi o selima koja ostaju bez velikog dela stanovništva, uspeh ovog projekta je od velikog značaja za razvoj u okruženju gazdinstva Aksentijevića.

PROČITAJTE I...  Inđija daje bespovratna sredstva za kuće na selu

NLB Organic je konkurs koji NLB Banka organizuje sedmu godinu zaredom, nagrađujući najbolje projekte poljoprivrednih gazdinstava sertifikovanih ili u procesu sertifikacije za Organsku proizvodnju.

Izvor: Agronews

Prethodni tekstIPARD – prednosti i nedostaci
Sledeći tekstZELENA STENICA – NEZARA VIRIDULA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime