Proizvodnja organskih GODŽI bobica

0
1668
godzi bobice
Foto: Wikipedia.org / Аutor: Paul Gross (paul144) and Richard Zhang https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1436624

Ništa nije obično, počevši od naziva sela na severu Srbije, pa do onoga što je naš sagovornik odabrao da gaji. Posetili smo Nikolu Bašića i njegovu plantažu godži bobica iz sela Mala Bosna nadomak Subotice. Iako se ovo neobično voće, čije je stanište na Himalajima, sve više gaji kod nas, retki su oni koji to čini po organskim principima.

Adama Asorbital 1120x180

„Godži bobica je vrlo specifična po tome što u svom sadržaju ima veliku količinu minerala, vitamina, polisaharida. Znači pre svega je namenjena kupcima koji, pretpostavljamo, žele nešto zdrastveno raditi na sebi. Ako za to koriste, onda bi sa naše strane bilo sasvim u redu da taj proizvod bude 100% prirodan. Plus da je Organic, što znači da nema hemijskih sredstava, pesticida i bilo kakvih drugih komponenata koji bi mogli da ugroze taj kvalitetan sadržaj bobica“, iznosi Nikola Bašić.

Sertifikovana godži bobica

Sa godži bobicama su Bašići počeli da se upoznaju i eksperimentišu u procesu gajenja još od 2013. godine, da bi nakon perioda konverzije dobili status organskog proizvoda. Upravo ovaj sertifikat ih izdvaja od drugih proizvođača. On garantuje zdrastveno bezbedan proizvod u čijem gajenju nisu korišćenja hemijska sredstva.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

„Godži bobica je specifična. Ona je autohtono stablasta vrsta i sva objašnjenja, instrukcije koje su se mogle pronaći na internetu su za tu vrstu. Naša vrsta koju smo mi 2013. godine zasadili je žbunasta vrsta, tako da sve ono što je napisano ne važi. I zapravo, niko u tom trenutku nije znao kako treba da se orezuje, da se održava. Izgledalo je mnogo lako i onda iz godine u godinu, stekli smo iskustvo. Na primer, prvi smo bili koji smo postavili žicu u redovima i na ovaj način krenuli da uzgajamo. To je nešto što smo mi doprineli. S druge strane, sama organska zaštita je vrlo sužena. Sve su to preparati na biljnoj bazi koji se moraju preventivno primenjivati“, objašnjava Bašić.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja šargarepe na organski način u Kisaču

Agrosaveti---godzi-bobica---Mala-Bosna---03

Vrsta godži bobica koja se gaji na plantaži porodice Bašić upisana je u sortnu listu Ministarstva poljoprivrede. To je njima u mnogome olakšalo organsku proizvodnju i sertifikaciju.

1120x180px

„Zanimljivo je da smo mi sertifikaciju krenuli pre nego što je bila upisana, ne znajući da li će to uspeti ili ne. Tako da, kada je vrsta ulistala mi smo odmah sledeće godine dobili sertifikat za organski proizvod. Složen je to proces, zato što se iziskuje mnogo evidencije. Sve ono na šta čovek ne bi pomislio, tu je neophodno. Pratio sam instrukcije iz OCSA iz Subotice koji su mi tačno i precizno rekli šta mi treba, šta mi je potrebno. Jeste komplikovano, ali ukoliko čovek želi onda i pronađe način da to uspe“, rekao je Nikola Bašić.

Zaštita kao preventiva

Već smo ranije isticali prednost fizičkog rada i preventivne zaštite kada je reč o organskoj proizvodnji. O ovoj plantaži godži bobica brine celokupna porodica Bašić. Kao i drugi proizvođači najviše napora ulažu u prevenciju bolesti.

Adama Soratel 1120x1080

„Kao što sam već spomenuo, kod organske proizvodnje sve je preventivno. Sve te preparate na biljnoj bazi moramo u češćim intervalima da primenjujemo kako bismo smanjili prisustvo bolesti. One budu prisutne svake godine i to u velikim količinama. Ne borimo se da ih se rešimo nego da ih malo umirimo. To je sve na nedeljnoj ili dvonedeljnoj bazi da li prihrana ili zaštita. Trudimo se da to bude što kvalitetnije moguće. Sistem za navodnjavanje je postavljen već od prve godine. Prosto u trenucima kada je velika suša da nadomestimo taj nedostatak vode. Tako da to je nešto što i mnogo doprinosi da sam proizvod i plod bude kvalitetan“, kaže Nikola Bašić.

PROČITAJTE I...  Put do sertifikata za organski proizvod

Agrosaveti---godzi-bobica---Mala-Bosna---01

Godži bobica se naziva i crveni dijamant ili srećna bobica, jer se ljudi koji je redovno konzumiraju osećaju srećno i dobrog su raspoloženja. Tibetanci su zahvaljujući ovoj žbunastoj biljci uspevali da u ekstremnim vremenskim uslovima prežive i ostanu zdravi.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

„Po svom sastavu izuzetno utiču na kompletan organizam i imunitet. Međutim ono što je važno napomenuti jeste da sadrže takvu konstrukciju polisaharida i minerala koji prirodno podstiču hormon rasta da se luči kod dece. Tako da za svu onu decu koja imaju usporen rast ili problema sa tim, godži bobica tu stvarno donose dobre rezultate. Sa druge strane doprinosi regulaciji šećera u krvi. Generalno jačanje imuniteta u slučaju bronhitisa, astme. Ojačava organizam da se može boriti protiv alergija. Širok je spektar benefita od godži bobica“, ističe Nikola Bašić.

Godži bobica rađa u ciklusima

Istraživanja su pokazala da su godži plodovi izuzetno zdravi te da sadrže 18 vrsta aminokiselina koje su neophodne za život. Osim toga u bobicama je pronađen i 21 mineral, mnoštvo vitamina i drugih za zdravlje važnih materija. Ova biljka daje plodove u tri ciklusa u periodu od jula do novembra meseca.

Adama Tomigan XL 1120x180

„Kraj maja je period pred cvetanje, potom zameće se plod koji traje oko 40 dana dok sazre. Krajem jula, početkom avgusta kreće berba koja traje sve do kraja novembra. Znači imamo tri ciklusa. Sve se obere kao da ga nema i za dve nedelje kao da se ništa nije radilo. Zanimljivo kod godži bobica je da od juna kada kreće proces cvetanja, sazrevanja, berba ide neprestalno i neizmenično. Znači dok jedan plod sazreva, drugi cvate, treći razvija novi plod. To je ciklus koji se ponavlja jedan za drugim“, kaže Nikola Bašić.

PROČITAJTE I...  Ažurirane liste sredstava za zaštitu i ishranu bilja u organskoj proizvodnji

Agrosaveti---godzi-bobica---Mala-Bosna---04

Kako godži bobica zadržava svežinu u kratkom periodu, proizvođači se obično usmeravaju ka preradi. Tako je i sa Nikolom i njegovom porodicom. Eksperimentisali su sa sušenjem i ceđenjem ovog dragocenog ploda, ali ubuduće će se posvetiti proizvodnji matičnog soka.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Ispostavilo se, da se najbolje pokazao matični sok od godži bobica koji smo plasirali još od druge godine. Za njega smo se odlučili i za budući period, da ga u najvećoj meri proizvodimo. Rezultati koji su nam kupci javljali, da su poboljšali svoje zdrastveno stanje, u jednoj ili drugoj oblasti, kod  primene matičnog soka je bio najveći. To je bio razlog da se opredelimo za proizvodnju matičnog soka“, objašnjava Nikola Bašić.

Kao gazdinstvo Bašići ne mogu da se bave preradom, već samo uzgojem osnovnog poljoprivrednog proizvoda, tako da svoje godži bobice prerađuju kod organski sertifikovanog tehnologa.

Adama Maxentis 1120x1080
Prethodni tekstKako sprečiti pojavu aflatoksina u kukuruzu
Sledeći tekstSušenje mesa i pravljenje dimljene barene slanine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime