IPARD – prednosti i nedostaci

0
1123
Agrosaveti - IPARD prednosti i nedostaci 04

Upoznavanje poljoprivrednika sa IPARD programima

Proteklih ali i predstojećih dana, jedna od misija Savetodavnih stručnih službi širom Srbije bila je i biće upoznavanje poljoprivrednika sa svim prednostima, ali i potencijalnim nedostacima IPARD programa Evropske unije.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

S obzirom na to da je taj program relativno nov na našim prostorima, još uvek je enigma svima, podjednako i stručnim konsultantima i poljoprivrednicima. Kako bi se brojne nedoumice  potencijalnih korisnika sredstava iz Subotice i okoline, svele na minimum, sve je više stručnih predavanja na tu temu i u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi tog grada na severu Bačke.

Rigorozni standardi

Ograničavajući faktori za prolazak u drugi krug su rigorozni standardi, kaže Anica Marcikić, agroekonomistkinja, koja je prošla IPARD obuku republičkog Ministarstva poljoprivrede. Marcikićeva dodaje da je IPARD program sa jasno definisanim pravilima, a na potencijalnim korisnicima je da se uklope u ta pravila, da svemu tome prilagode svoju proizvodnju, pa čak i pristup tržišnoj poljoprivredi.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti - IPARD prednosti i nedostaci 06

Manji odziv poljoprivrednika za IPARD sredstva u našoj zemlji, ona pripisuje činjenici da među njima još uvek postoji bojazan da neće zadovoljiti prilično visoke evropske standarde. Naša sagovornica napominje da su nacionalni konkursi neznatno lakši za konkurisanje, te se veći broj paora radije odlučuje za njih.

PROČITAJTE I...  Finansiranje poljoprivrede u Srbiji i pristupanje EU (animacija)

Šta pokazuje praksa?

Tihomir Gabrić iz sela Bikovo, nadomak Subotice, ima sve predispozicije za dobijanje pomenutih sredstava, navodi agroekonomistkinja Anica Marcikić. Sama činjenica da je Tihomir mlad, vredan, pun entuzijazma i da želi dugoročno da ostane na porodičnom gazdinstvu, dovoljna je, kaže ona, za dobijanje zelenog svetla u Ministarstvu.

pylon galenika jan 023

Tihomir spremno dočekuje IPARD podsticajna sredstva. Želja mu je da obnovi mehanizaciju za potrebe radova na oko 250 hektara zemlje. Kaže da su pedantno ispratili sve neophodne korake IPARD programa, koji su jasno definisani, predali dokumenta i nadaju se pozitivnom signalu iz nadležnog Ministarstva. On apeluje na državu da ubrza donošenje neophodnih zakonskih regulativa, koji bi uneli više reda i u praksi olakšali zainteresovanim poljoprivrednicima prilikom konkurisanja.

Slabiji odziv na severu Bačke

Na severu Bačke za sada je bio slabiji odziv poljoprivrednika. Neke od poljoprivrednika odvratila je papirologija, druge, kako se moglo čuti, nejasna pravila. Našem domaćinu su sva pravila jasna i smatra da se nepotrebno pravi bauk oko pravnih i drugih pojedinosti, s obzirom na to da procedura uopšte nije komplikovana, a i stručni saveti Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Subotici svima su dostupni.

KWS banner 728x90

Agrosaveti - IPARD prednosti i nedostaci 03

Par desetina kilometara od Bikova, u selu Tavankut proizvođači jabuka i drugog voća, jednako su zainteresovani za potencijalna sredstva evropskih fondova. Ali su složni u oceni da bi samo mali broj njih uspeo da prođe zacrtane rigorozne kriterijume evropskih komšija.

PROČITAJTE I...  Bundeve isplativije od višanja?

Željko Nimčević, osnivač zemljoradničke zadruge „Voćko“ u Tavankutu i uzorni voćar čije se jabuke, poslednjih godina, prodaju isključivo na ruskom tržištu, smatra da bi najverovatnije, po kvalitetu, njegova plantaža odgovorila visokim zahtevima ali da zbog drastično umanjenog roda, zbog jakog mraza, ove godine sigurno neće konkurisati ni za IPARD ni za druga podsticajna sredstva.

Blagovremena priprema – ključ uspeha

Odstupanja od pravila nema, navodi Anica Marcikić i dodaje da je upravo iz tog razloga neophodna blagovremena priprema zainteresovanih proizvođača, kako ne bi nailazili na administrativne „barijere“ prilikom apliciranja.

Agrosaveti - IPARD prednosti i nedostaci 05

Ti kriterijumi, dodaje ona, odnose se, pre svega, na ekologiju, odlaganje ambalažnog otpada od pesticida, a kod nas još uvek nisu donete adekvatne zakonske regulative, što dodatno usporava celu proceduru.

Marcikićeva kaže da su ovih dana dve ekipe krenule u detaljne kontrole biznis planova na onim gazdinstvima koja su aplicirala za novac iz evropskih fondova. Naša sagovornica savetuje sve proizvođače da, ukoliko imaju nameru da konkurišu, počnu da vode tzv. „knjige polja“, koja je u IPARD podsticajima navedena kao jedna od obaveznih stavki.

PROČITAJTE I...  Najlepša je moja njiva - Najlepša pšenica

Uprkos znatno strožijim kriterijumima, nadležni apeluju na vlasnike srednjih i velikih gazdinstava da konkurišu za ta sredstva kako bi i na taj način doprineli prosperitetu svojih imanja. Oko svih administrativnih procedura mogu se informisati na sajtu IPARD-a, a uskoro će im biti dostupni i vodiči u štampanom izdanju sa svim neophodnim odgovorima i smernicama.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u Novom Slankamenu
Sledeći tekstNLB banka nagradila organske proizvođače

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime