NP Tara organizuje ”ručak” sa medvedima

0
1572
Agrosaveti - Susret sa medvedima 01

„Ručak“ sa medvedima, šetnja sa divokozama ili pevanje sa žabama, Nacionalni park Tara od ove godine uvodi mnogo novina koje će obradovati turiste.

Adama Maganic 1120x180

Svesni da današnji turisti sve više žele da dožive nešto posebno i da posetioci iz grada vole što bliži kontakt sa prirodom, u ovom nacionalnom parku su pripremili mnoga prijatna iznenađenja.

„Nekadašnje stare lovačke čeke adaptiramo za turiste“ – kaže Ranko Milanović, turizmolog iz NP Tara.

MPS baneri II

Susret sa medvedima

„Cilj nam je da počnemo sa pilot projektom i turiste približimo prirodi i životinjama. Imali smo, do sada, dvadesetak grupa posetilaca s kojima smo „vežbali“ susret sa medvedima. Naime, turisti su u čekama gde medvedi dolaze po hranu i, bezbedni, kroz staklo mogu da ih vide i slikaju. Pre toga moraju da se pripreme tako što se neće kupati, staviti dezodorans i pušiti, jer sve to medvedi mogu da nanjuše. Većina ovih turista je imala susret sa medvedima, tačnije uglavnom su to medvedice sa mladuncima, jer mužjaci vole da se šetaju“.

U NP Tara živi oko 60 odraslih medveda, a njih 18 ima ogrlice i minđuše, zahvaljujući čemu znamo da vole da preplivaju Drinu, „prošetaju“ 270 kilometara do Zenice i ponovo prezime kraj ove reke. Sukoba ljudi sa medvedima godinama nije bilo, rendžeri ih dobro poznaju i sve lakše vode grupe turista. Divokoze pak, kojih ima oko 400, teže su za „saradnju“.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

„Divokoze su brze i nemirne, ali 70% turista ima sreće sa njima i uspeju da ih vide kada ih hranimo“ – ističe Milanović.

PROČITAJTE I...  Fruška gora kao vojvođanska Toskana

„Imamo i 140 vrsta ptica, ali nisu toliko zanimljive posetiocima u odnosu na krupnije životinje, pa čak i leptire kojih imamo 140, a u celoj Srbiji ih živi 200! Pripremamo vrlo lepe programe za grupe koje mogu da susret sa životinjama kombinuju sa časom lokalnog kulinarstva ili pravljenja suvenira sa meštanima. Ove ture su malo skuplje, ali je doživljaj potpuno nesvakidašnji“.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Gmizavci kazanove

Na Tari živi i 12 vrsta vodozemaca, a gmizavci važe za velike zavodnike, pa je pravo zadovoljstvo gledati ih kada se udvaraju.

Ovde ima žaba, daždevnjaka i zmija, ali se gmizavci kriju od ljudi, pa samo uz pomoć iskusnih deset rendžera i deset lovočuvara mogu da se vide. Odlična prirodnjačka izložba pripremljena je i u sedištu NP Tara u Bajinoj Bašti. Ovi vodiči zainteresovanim turistima mogu da pokažu i 600 vrsta gljiva, odnosno 240 vrsta pečuraka.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews, Novosti

Prethodni tekstPočela da radi nova crpna stanica u Kuli
Sledeći tekstSud zabranio gradnju mini-hidroelektrane na Visočici

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime