Sud zabranio gradnju mini-hidroelektrane na Visočici

0
567
Agrosaveti - Mini hidroelektrana na Visočici 01

Vrhovni kasacioni sud uvažio je žalbu Ministarstva za zaštitu životne sredine, poništio presudu Upravnog suda i potvrdio rešenje Ministarstva kojim se zabranjuje gradnja male hidroelektrane Pakleštica na reci Visočici.

Adama Maganic 1120x180

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izrazio je zadovoljstvo takvom odlukom suda, ističući da pokazuje da najveće institucije razumeju potrebu za zaštitom životne sredine.

„Mislimo da se Kasacioni sud držao u potpunosti zakona“, rekao je Trivan novinarima.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Istakao je da je Ministarstvo koje predvodi veoma zadovoljno presudom koju je doneo Kasacioni sud budući, kaže, da postoji uverenje da ne postoji razumevanje za zaštitu životne sredine u našoj sredini.

Zaštita životne sredine

„To znači da se životna sredina počinje tretirati na pravi način. Ne možemo da se prema njoj odnosimo kao da je reč o bilo kojoj drugoj delatnosti. Od životne sredine zavisi kakav će biti kvalitet života svakog od nas i kolika će biti dužina naših života. Ako to neko ne shvata, ovo će biti prilika da kroz sudske odluke shvati“, poručio je Trivan.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Podsetio je da je Ministarstvo povuklo potpis na saglasnost o proceni uticaja zbog toga što su se pojavile činjenice da na tom delu reke Visočice postoji nekoliko zaštićenih ili strogo zaštićenih vrsta. Investitor se žalio Upravnom sudu zbog povlačenja potpisa, a Ministarstvo se nakon toga žalilo na odluku Upravnog suda i Kasacioni sud im je dao za pravo.

PROČITAJTE I...  Ozakonjena zaštita ptica

„Mnogo toga se promenilo u Srbiji i nadam se da ovaj slučaj može da znači za Srbiju početak poštovanja propisa u oblasti životne sredine i razumevanja da je životna sredina veoma važna i da se više prema njoj ne možemo odnositi kako kome padne na pamet“, naveo je ministar.

BTZ 1120x180px

Trivan dodaje da su sada i sudovi uz zaštitu životne sredine, uz koju su građani odavno, kao i nevladine organizacije i mediji.

„Ovaj front se širi i mi smo srećni zbog toga“, zaključio je Trivan.

Adama Forapro 1120x180

Izvor: Agronews, Tanjug

Prethodni tekstNP Tara organizuje ”ručak” sa medvedima
Sledeći tekstKlasterima u Vojvodini više od osam miliona dinara

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime