Tradicionalni Grožđebal počinje danas

0
876
Agrosaveti - Grožđebal 01

Manifestacija Grožđebal, kojom se tradicionalno svake godine u zenitu leta obeležava početak berbe grožđa, održaće se od petka 7. do nedelje 9. septembra u Sremskim Karlovcima, a ulaz na sva dešavanja je slobodan.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Manifestacija „Karlovačka berba grožđa“ (Grožđebal) je nastala iz tradicionalne svečanosti kojom se obeležavao početak berbe grožđa. Obnovljena je 1992. godine, održava se u jednom od najznačajnijih vinogradarskih krajeva u našoj zemlji i predstavlja jedan od simbola Sremskih Karlovaca, kao i važan segment bogate turističke ponude.

Osnovni cilj je negovanje kulturne i duhovne tradicije grada, unapređivanje turizma, a pre svega, podsticaj svim vinogradarima da istraju u proizvodnji vina i na taj način nastave bogatu tradiciju.

Adama Sultan 1120x180

Program se odvija u centru Sremskih Karlovaca, a godišnje ovu manifestaciju poseti više od 60.000 ljudi.Ove godine za posetioce pripremljena su tri koncerta na glavnoj bini, a glavni izvođači su Sergej Ćetković, Frajle i Bajaga.

Na glavnim binama će tokom popodnevnih časova pre glavnih izvođača nastupati domaći bendovi Drum’n’Zez, Bend Nijagara i Hercenšlus, više gostujućih folklornih ansambala, škola muzike i plesa.

Aneri Galenika 1120x185px

Tamburaška i pozorišna bina

I ove godine obezbeđen je program za omladinu, na di-džej bini. Prvi put ove godine Grožđebal će imati i svoju tamburašku binu, osmišljenu da svojim izgledom i repertoarom dočara boemski duh starih Sremskih Karlovaca, a u improvizovanoj kafanici pod otvorenim nebom nastupaće tamburaški sastavi Zorule i Romansa.

PROČITAJTE I...  Beogradski salon vina 7. i 8. decembra u Beogradu

Agrosaveti - Grožđebal 02

Još jedna novina ove godine je pozorišna bina, a posetioci će moći da pogledaju dve večernje predstave u svečanoj sali Karlovačke gimnazije: „Slike iz života Vladike Nikolaja Velimirovića“ i monodrama „Život je loto“. Ulaz na predstave je besplatan, ali je broj posetilaca ograničen.

Tokom prepodnevnih časova, u subotu i nedelju, na glavnoj bini je planiran dečiji program u okviru kog će biti izvedene pozorišne predstave, nastup mađioničara Volare i Peđolina, kao i kreativno-edukativne radionice na temu jeseni i berbe grožđa. Sva tri dana festivala u ekološkom centru Radulovački će se održavati rimsko-keltske radionice za decu od 15 do 19 časova.

Plovidba katamaranom i turističke ture

U okviru festivala, u subotu i nedelju, Pokret gorana Vojvodine organizuje plovidbu katamaranom i uživanje u lepoti Dunava u neposrednoj blizini centra Sremskih Karlovaca. Polasci su kod hotela Dunav od 15 do 19 časova, na svakih sat vremena. Besplatnu vožnju katamaranom posetioci mogu osvojiti učestvujući u nagradnoj igri na FB strani našeg festivala „Grožđebal – Karlovačka berba grožđa“.

Ove godine prvi put će biti organizovane i turističke ture – obilazak Sremskih Karlovaca, u subotu i nedelju od 12 do 15 časova, a polasci i okupljanja će biti od česme „Četiri lava“.

PROČITAJTE I...  Irig ponovo sremska prestonica vina

Izvor: Agronews, 021.rs

Prethodni tekstRaspisan konkurs za projekte održivog razvoja
Sledeći tekstSačekati bolju cenu jabuka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime