Obavljeni zimski pregledi voća

0
642
Agrosaveti - Zimski pregledi voća 01

Tokom zimskog perioda veoma je važno da proizvođači voća imaju uvid u stanje zasada voća. Na opalom lišću, mladarima i pupoljcima zadaržavaju se različiti razvojni stadijumi štetočina koji prezimljavaju i ugrožavaju zasade na početku vegetacije. Tokom ovih pregleda veoma bitna je identifikacija i determinacija prisutnih štetočina kako bi mere nege bile preduzete na vreme i sprovedena adekvatna zaštita pre namnožavanja i nastajanja šteta.

Spyrale Adama 1120x1080

Na teritoriji RC PIS Zrenjanin vizuelnim pregledom zasada šljive, koje se nalaze u fazi potpuno opalog lišća (BBCH 97), na grančicama su registrovane smeđe do crvenkaste larve štitaste vaši (Partenolecanium corni). Njihova aktivnost prestaje na temperaturi ispod 8 0C. Larve se u toku zime ne hrane i vrlo su otporne na niske temperature. U proleće pri porastu temperature iznad 13 0C i prvim kretanjem sokova u biljci,  larve štitaste vaši prekidaju mirovanje i kreću se ka periferiji krune gde počinju da se hrane na vršnim mladarima.

Kolonije krvave vaši na jabuci

Pregledom zasada jabuke sorte Zlatni delišes i Ajdared koje se nalaze u fazi 80% opalog lišća registrovano je prisustvo kolonija krvave vaši (Eriosoma lanigerum). Vataste prevlake sa kolonijama se uočavaju na prizemnom delu stabla, na mestima orezivanja i u pazuhu lisnih drški. U pregledanim uzorcima mladara pod binokularom registruje se visok procenat aktivnih vaši, kao i prisustvo parazitiranih vaši od strane parazitne osice (Aphelinus mali). Praćenje parazitiranja kvave vaši je veoma značajno – zbog smanjena populacije i šteta i zbog primene insekticida, jer primenom neadekvatnih hemijskih mera možemo uništiti ovu korisnu populaciju.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Pregledom zasada kruške koje se nalazi u fazi 80% opalog lišća do potpuno opalog lišća registrovano je prisustvo prezimljujućeg imaga obične kruškine buve (Cacopsylla pyri) u indeksu napada 3.

PROČITAJTE I...  Fruška gora kao vojvođanska Toskana

RC PIS Zrenjanin nastavlja sa praćenjem stanja u zasadima voća tokom perioda mirovanja vegetacije.

Izvor: Agronews, Snežana Prađenović dipl.inž.

Prethodni tekstPirotska Mlekarska škola, dobar primer dualnog obrazovanja
Sledeći tekstMalinari zakazali protest za 14. decembar

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime