Voćarska proizvodnja u Neštinu

0
1043
Agrosaveti - Voćarska proizvodnja Neštin 03

Na kraju još jedne poljoprivredne sezone u Srbiji i u jeku planiranja nove, od mesta do mesta u našoj zemlji proizvođači sumiraju različite utiske u zavisnosti od grane poljoprivrede za koju su se opredelili. Ljubica i Sava Popović iz Neština kažu da je ova voćarska godina mogla biti bolja.

Spyrale Adama 1120x1080

Proizvodnja krušaka i bresaka koje su primarne na ovom gazdinstvu nije bila toliko loša koliko je mogla biti, kada se sve vremenske prilike, odnosno neprilike, uzmu u obzir, ali opet to je sad već nekoliko teških godina zaredom. Vratili smo ih na početke 14 godina unazad kada su gotovo iznenada počeli da se bave voćarstvom.

„Dobio sam otpremninu i počeo samostalno da se bavim poljoprivredom, zasadio prvi hektar krušaka, bavili smo se proizvodnjom krušaka i u zadruzi, video sam da tu ima lep interes, da je voćarstvo naprednije od ratarstva i onda bilo puno, a sad je još više. Tako sam počeo da se bavim poljoprivredom, voćarstvom, to mi je na neki način i struka.“ – kaže nam Sava.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Supruga Ljubica koja je danas ravnopravni učesnik u celoj proizvodnji u početku je kaže bila protiv – „Krenuli smo u tu proizvodnju na neki način zato što je to suprug voleo i tako je krenulo. Radimo već to već nekih 14 godina. Iz početka smo bili malo više zadovoljni, sada malo manje ali … biće bolje“.

Za nosioca voćarske proizvodnje na gazdinstvu Popović, Sava je kaže, imao svoje razloge zašto je baš krušku odabrao i do danas ne odustaje od nje. Tokom 14 godina Ljubica i Sava su etapno sadili voće i polako gradili ono što danas imaju. Jako je bilo bitno organizovati se te veruju da je za uspešnost njihove proizvodnje zaslužna i pravilna raspodela zaduženja. Na tom putu Ljubica je pomno pratila i sve konkurse koji su raspisivani i kaže da su koristili sve prednosti koje su im bile na raspolaganju kao proizvođačima.

PROČITAJTE I...  IPARD – priprema za mnogo veći novac

Agro saveti - Voćarska proizvodnja Neštin 11

„2010. godine smo iskoristili povrat sredstava za nabavku traktora, kada je bio raspisan konkurs znači onda smo uzeli jedan veći traktor. U međuvremenu kupljen je atomizer od 1500 litara sa kojim muž prska kruške, pa je kupljen malčer koji secka grane, za to sve smo dobili povrat od države koja nam je izašla u susret i sada je kupljen jedan manji traktor za koji smo već dobili povrat, koji će služiti za prskanje.“ – saznajemo od Ljubice.

I to su zaista dobre stvari voćarstva za koje su se Popovići opredelili, ono što međutim muči ove proizvođače jesu teške godine poput ove koje umanjuju prinose, a neretko i volju proizvođača. Borba sa mrazom, konkretno poslednje dve godine za Savu je bila najteža, pogotovo što nema sigurne prevencije. Zato je preporuka našeg proizvođača za sve buduće i mlade proizvođače, bar kad je u kruška u pitanju, da se najpre dobro upoznaju sa lokalitetima na kojima voćnjake podižu.

Kada je reč o plasmanu proizvoda, naši domaćini kažu da je u početku bilo samo jedno tržište, a da je danas sve mnogo drugačije.

PROČITAJTE I...  Iskoristiti prednosti domaćeg paradajza

Najveću problematiku proizvođačima krušaka sa ovog terena poslednjih godina stvara kruškina buva koja je svake godine, čini se, drugačija i upornija. Zato je bitno, savetuju naši proizvođači, stalno se edukovati, pratiti trendove zaštite ali i dobro se organizovati, jer, kada su Popovići u pitanju, kažu da jedno bez drugoga, sa podeljenim ulogama u celoj proizvodnji kao i stalnom podrškom, ne bi istrajali ovoliko, a planiraju bar još toliko.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstTov bikova u Hrvatskoj
Sledeći tekstTov junadi u selu Ečka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime