Obnavljaju se vinogorja u Negotinskoj Krajini

0
1026
Agrosaveti - Obnavljanje vinogorja 01

U Negotinskoj Krajini na Rogljevačkim pivnicama počela je berba grožđa. Rodilo je dobro i biće dobrog vina, ali i dalje nedovoljno da se podmiri tražnja na domaćem i stranom tržištu. Zato u tom kraju obnavljaju vinogorja i ulažu u nove zasade. Cilj im je da za koju godinu proizvodnju prošire na 3.000 hektara.

Adama Maganic 1120x180

Ubrzano se obnavlja Negotinsko vinogorje. U opštinskom budžetu za poljoprivredu ima 27 miliona dinara, a prioritet su novi zasadi vinove loze, naročito autohtonih sorti, prokupac, bagrina, crna tamjanika i začinak. Mladi vinari su organizovali udruženje.

„Na novom tržištu je potrebno imati nešto posebno, imati nešto novo, nešto što je bazireno na realnoj tradiciji i na realnom kvalitetu“, ističe Nikola Mladenović Matalj, predsednik Udruženja vinara „Negotinska Krajina“.

MPS baneri II

Udruženje okuplja 14 vinarija. Kažu da još ne mogu da proizvedu dovoljno za sve koji traže njihovo vino u zemlji i inostranstvu. Od pre dve godine vino iz ove regije ima oznaku geografskog porekla.

Iz vinograda grožđe se seli u vinske podrume od kamena peščara koji su stari preko sto godina. A kako kažu, devojke grožđe gaze da bi vino bilo slađe.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Vinski gradovi

Kompleks vinskih gradova najočuvaniji je u negotinskim selima Rajac, Rogljevo, Štubik i Smedovac. Procenjuje se da ima više od 500 vinskih podruma – pivnica, spomenika kulture pod zaštitom države. Opština Negotin je „Krajinsku berbu“ uvrstila u turističku ponudu.

PROČITAJTE I...  Prvoklasne rakije i vina jedinstvenih aroma od plodova iz srpskih voćnjaka

„Kroz organizaciju ovakve manifestacije, možemo da promovišemo sam kompleks Rogljevačkih pivnica, ali ne samo Rogljevačke već i Rajačke pivnice, koje su ovde u blizini“, navodi direktor TO Opštine Negotin Dušan Petrović.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Stručnjaci očekuju dobar kvalitet ovogodišnjeg roda pre svega u vinogradima u kojima su primenjene adekvatne agrotehničke mere.

Izvor: Agronews, RTS

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstRestitucijom vraćena tek trećina oduzetih oranica
Sledeći tekstTursko tržište zainteresovano za džem od šipuraka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime