Počela žetva soje – prognoze prinosa loše

0
681
Agrosaveti - Žetva soje 01

Zbog suše i visokih temperatura žetva soje je počela ranije, a ono što je sa njiva skinuto ne sluti na dobro.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Suša je uzela danak i u soji. U mahunama ove uljarice nema zrna. Janko Hrćan, poljoprivrednik iz Kisača, kaže za Dnevnik da od soje najviše ima – slame, te da je dobio svega 700 kg po jutru. Prošle godine je imao prosečan prinos od 2-2,5 tone. Aca Letić iz Čeneja ima slične rezultate. Prvi otkosi su mu pokazali da će imati prinos od oko 750 kg po jutru.

Slavko Ilić iz Kaća kaže da tamo prinosi soje oko 500 kg po jutru i da su to prinosi ranih sorti, koje su imale priliku da se donekle razvijaju u dobrim vremenskim uslovima. Za kasne sorte se očekuju još niži prinosi. Osim toga, i zrno soje nije dobrog kvaliteta. Sitno je, a vlaga je 9 procenata.

Adama Sultan 1120x180

Podsećanja radi, ni prošla godina nije nam dobro prošla, jer je na kraju žetve mnogima prinos soje bio upola manji od prethodnih godina.

PROČITAJTE I...  Posledice SUŠE u Mačvi

Analitičari optimistični

Žarko Galetin, agrarni analitičar ima optimističan pogled na ovogodišnji prinos soje, ocenjujući da će ove uljarice biti dovoljno za domaće potrebe, a da će biti i viška za izvoz. Prema njegovim procenama, prosek će biti oko dve tone po hektaru. Ako je zasejano 220-230.000 hektara, to znači da ćemo imati između 440.000 do 500.000 tona, što je dovoljno za nas, a imaće i za izvoz.

galenika psenica LG 1120x185px

Galetin smatra da će cena soje i dalje da raste. Cenu novog roda diktiraju zemlje gde se soja najviše gaji (SAD, Brazil, Argentina). Kod nijh je rod solidan, bez obzira na to što tamo ima najviše GMO soje.

Visoka cena soje ne pomaže

Paorima, visoka cena soje ne znači puno. Hrćan poredi ovogodišnju sušu sa onom iz 2017. godine. Međutim, za razliku od te godine, ulaganja u ovogodišnju setvu su bila neuporedivo veća, te sa prinosima manjim od tone nema šanse da pokrije troškove setve.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor:Dnevnik

Prethodni tekstNastavak protesta poljoprivrednika u Beogradu?
Sledeći tekstSvaštarska proizvodnja jedino rešenje za malog poljoprivrednog proizvođača

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime