Nastavak protesta poljoprivrednika u Beogradu?

0
111
traktor put protest
Ilustracija / Foto: Pixabay

Nakon što su se država i poljoprivrednici dogovorili oko osnovnih rešenja za probleme u agraru i prekida protesta u svim mestima u Srbiji, usledio je neočekivani obrt.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Nakon dugih pregovora sa Vladom, višednevnih blokada saobraćajnica traktorima u centru Novog Sada, zatvorenih puteva širom Srbije, Vlada je konačno popustila i izašla sa predlogom koji su sva poljoprivredna udruženja prihvatila. Pored udruženja STIG, grupe građana Južni Banat, predlog Vlade prihvatili su i mnogi drugi iz različitih gradova i opština u Srbiji. Ova vest je pre nekoliko dana odjeknula kao bomba i svima je laknulo, i poljoprivrednicima i državi, a i građanima.

Višednevni protest poljoprivrednika je trebao da bude konačno završen, poljoprivrednici su se razišli, a dogovorom su ugašeni neki od gorućih problema, pa je tako usvojeno:
– Otkupna cena suncokreta od 73 dinara po kilogramu sa isplatom do 15. oktobra 2022., ograničenje marže posrednika na maksimalnih 2,6 dinara, kao i da transportne troškove od otkupnog mesta do uljare, snose uljare.
– Podsticaji za gorivo 20 dinara po litru za 50 litara po hektaru,
– Povećanje premije za mleko na 15 dinara za jedan kvartal u tekućoj godini,
– Moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci,
– Razgovori sa stočarima za kreiranje mera u sektoru stočarstu.

Adama Sultan 1120x180

Šta je pošlo po zlu?

Poljoprivrednici okupljeni oko Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije su odlučili da ne potpišu tekst koji im je predložen nakon pregovora, zbog, kako kažu za Betu, podvale nastale njegovim prekrajanjem.

PROČITAJTE I...  Poljoprivrednici traže odobrenje za točenje goriva u sve vrste kanistera

Šta je traženo?

Predsednik Skupštine Inicijative Mileta Slakamenac navodi da je na listi zahteva bilo:
– da se ukine zabrana izvoza svih poljoprivrednih proizvoda,
– da se ukine akciza na 100 litara goriva po hektaru, bez obzira na površinu poseda,
– da se povećaju podsticaju podsticaju po grlu stoke u stočarstvu,
– da se povećaju subvencije za mleko,
– da se isplate zaostala dugovanja po tom osnovu,
– da se bolje zaštite domaći voćari i povrtari od uvoza,
– da se reši problem naplate naknade za odvodnjavanje za celu Srbiju,
– da se proglasi elementarna nepogoda – suša.

galenika psenica LG 1120x185px

On je rekao da se na listi nalazio i zahtev da se povećaju subvencije po hektaru na 300 evra, te da poljoprivrednici dobiju subvencije od 50 odsto za mineralno đubrivo, a da o tome predstavici Vlade nisu hteli ni da razgovaraju.

Šta je dobijeno?

”Uvedene su kvote za uvoz povrća iz zemalja van EU jer iz nje, zbog ranije potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini ne može, ali ne znamo šta piše u sporazumu Open Balkan. Ako u tom dokumentu nema ograničenja za uvoz povrća i voća, to znači da će na tržište bez prepreke stizati paradajz iz Makedonije i Albanije“, rekao je Slankamenac.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Prema njegovim rečima, jedini zahtev koji je ispunjen je ukidanje odluke o zabrani izvoza poljoprivrednih proizvoda. Akciza za gorivo je ukinuta za 50 litara za domaćinstva koja imaju do 20 hektra, kaže Slankamenac. Zahtev za povećanje podsticaja za mleko je, prema njegovim rečima, za jedan kvartal u iznosu od 10 dinara, a ne 15 dinara po litru.

PROČITAJTE I...  Protest poljoprivrednika STIG-a: 170 traktora blokira saobraćaj

Takođe, istakao je za Betu, da su podržali zahtev STIG-a da otkupna cena suncokreta bude oko 90 dinara, a da je STIG podržao zahteve Inicijative.

Predstavnici Vlade su, kako je rekao, ponudili moratorijum na kredite na godinu dana i odlaganje plaćanja zakupa zemljišta, što nisu ni tražili. Inicijativa je zatražila od premijerke da “dobro pročita” njihove zahteve kako bi mogli da nastave pregovore, a da je iznalaženje rešenja za 2023. hitno i da im se mora pristupiti odmah.

Oni poručuju da su se sklonili sa ulica da ne bi destabilizovali svoju državu u vreme pregovora u Briselu, ali da to ne znači da je protest završen. Slankamenac je rekao da se priprema novi protest poljoprivrednika, dolaskom traktorima auto-putevima do Beograda.

Izvori: Beta / Danas / Politika /

Prethodni tekstSakupljanje i čuvanje semena starih sorti povrća: Kompletno uputstvo
Sledeći tekstPočela žetva soje – prognoze prinosa loše

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime