Organski otpad u ishrani živine

0
564
Agrosaveti -Organski otpad u ishrani živine 01

U okviru programa Horizon 2020 još od 2012. godine finansira se veoma interesantan istraživački projekat koji treba da razvije upotrebu otpadaka hrane u ishrani živine.

Adama Maganic 1120x180

Oduvek se postavljalo pitanje šta raditi sa otpacima i ostacima hrane za ljude i da li se oni mogu koristiti u ishrani životinja. Ovi ostaci se već duže vreme koriste za ishranu nekih vrsta i kategorija životinja, ali ne i u intenzivnoj živinarskoj proizvodnji. Kada bi se oni upotrebljavali u ishrani živine, značajno bi se smanjio karbonski otisak živinarske proizvodnje, odnsno smanjio bi se njen štetan uticaj na životnu sredinu.

Ujedinjene nacije su procenile da se oko 1/3 ukupno proizvedene hrane za ljude zapravo baca. To znači da se uzalud troši veliki deo prirodnih resursa uključujući zemljište, vodu, energiju, radnu snagu i kapital. Takođe nepotrebno se zagađuje životna sredina jer je emisija ugljen dioksida u proizvodnji hrane visoka. Kada bi se deo ove hrane iskoristio kao zamena za soju došlo bi do velikih ušteda i manjeg zagađenja životne sredine.

MPS baneri II

Projekat NOSHAN

U okviru programa Horizon 2020 još od 2012. godine finansira se veoma interesantan istraživački projekat koji treba da razvije upotrebu otpadaka hrane u ishrani živine. Projekat nosi naziv NOSHAN i ispituje kako se mogu upotrebiti ostaci od prerade voća, povrća i sekudarni proizvodi i iz industrije mleka i da li su oni pogodni za ishranu živine i svinja.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Jagnjilo

Najveći potencijal su prepoznali u ostacima od tikava, uljane repice, sira, jogurta, pečurki i maslina. Prvi proizvodi koji će biti pogodni za ishranu živine i svinja, očekuju se za dve do tri godine.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Vođa projekta smatra da će 10 odsto hrane za brojlere moći da se zameni novim proizvodom NOSHAN mix koji je baziran na otpadu, čime će se smanjiti emisija CO2 u atmosferu za 6,2 miliona tona godišnje.

Izvor: Agronews, zivinarstvo.com

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
Prethodni tekstProdaja imovine poljoprivrednih kombinata u stečaju
Sledeći tekstOtvoreni dani biodiverziteta na Rajcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime