Uzgoj safolk ovaca u Žablju

0
1824
Agrosaveti - Safolk ovce Zabalj 05

Za većinu poljoprivrednih proizvođača u Srbiji razvoj proizvodnje kojom se bave uglavnom se vezuje za selo. Sve kreće iz porodičnih domaćinstava pa putem atara, gde su najčešće parcele za ratarstvo i povrtarstvo ili voćnjaci, pa do pašnjaka gde stoka boravi tokom toplih, letnjih dana. Oni malo sretniji imaju prilike da svoju proizvodnju koncipiraju na salašima, taman dovoljno udaljenim od naseljenih mesta da se na njima može živeti i privređivati. To su neretko ona domaćinstva koja nam iskaču kraj puta i za koja se uvek u prolazu pitate – čija su?

Adama Maganic 1120x180

Jednu takvu sreću kako i sam kaže, imao je Milovan Nedeljković iz Žablja. Salaš pored puta kupili su, još davno njegovi roditelji i do danas je u njemu utkana sva tradicionalna i porodična poljoprivredna proizvodnja.

Primarna proizvodnja u porodici Nedeljković danas su ratarstvo i ovčarstvo. Nosioci imanja su Milovan i njegov otac koji još uvek učestvuje, a ljubav prema ovčarstvu, a posebno prema safolk rasi započeo je međutim deda.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Safolk je engleska tovna rasa, ubraja se u mesnate rase ovaca i nastala je početkom XIX veka ukrštanjem niskoproduktivne, lokalne, norfolk ovce sa ovnovima saudaun rase. Ime je dobila po pokrajini Safolk, predstavlja terminalnu rasu i rasu sa velikim prirastom. Kao rasa priznata je 1810. godine. Tokom godina Milovan se opredelio isključivo za tovno ovčarstvo ove rase za koju i sam kaže da je veoma kvalitetna. Njegova grla odlaze klanicama i pečenjarama.

PROČITAJTE I...  Ishrana koza - koza kao pravi gurman

U Srbiji međutim nema još dovoljno proizvođača koji su vernu uzgoju samo ove rase poput Milovana ali, kako kaže, i to se polako proširuje, a glavni razlog je nepoverljivost proizvođača da će dobiti baš čistu rasu kojoj i naš proizvođač teži.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Uz safolk ovce Nedeljkovići na svom salašu imaju i 9 muznih krava čije mleko plasiraju u selu. I za oce i za krave kao i za poljoprivredu uopšte i pored geografski gotovo idealnih uslova koje imaju Milovan kaže da je ovo bila izuzetno teška godina. Na to sve dolazi još i generalna problematika s kojom se ovčari ovog kraja već godinama, zaključno sa ovom, susreću. „Malo i ta cena jaganjaca i slab otkup vune, znači jako je to loše. Godilo bi da postoje neke organizacije za otkup vune, za otkup jaganjaca i to je uglavnom isti problem kod svih. Neorganizacija i slab otkup je problem, mnogim ljudima je ostalo vune, nije prodata, nema ko da je kupi, bacaju je ljudi dosta.“

Ali, ipak kada se sve sabere i oduzme Milovan kaže da ne bi mogao zamisliti sebe da se i pored svih poteškoća nečim drugim i negde drugde bavi. Baš ovde i na ovom salašu boravi skoro cele godine.

BTZ 1120x180px

Ukoliko jednog od ovih dana ugledate salaš sa grlima na ispaši znajte da tu živi uglavnom poljoprivredna proizvodnja koja se radi isključivo s ljubavlju. Nije laka kao što Milovan kaže ali je baš ono što domaćini žele.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Jagnjilo

Opširnije pogledati u prilogu.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstKatastar pčelinjih paša na Android aplikaciji
Sledeći tekstOrganska malina u selu Žiča

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime