Počela berba vinskih sorti grožđa

0
1067
Agrosaveti - Zaštita vinove loze Syngenta 05

Berba vinskih sorti grožđa otpočela je u Šumadiji. Ova godina bila je za vinogradare i vinare teška, ali i skupa zbog saniranja i spašavanja čokota od grada koji je naneo velike štete u vinogradima. Prinos će biti ispod proseka, a kvalitet vina ove godine zavisiće od veštine samih tehnologa.

Adama Maganic 1120x180

Nemanja Petrović, iz sela Lipovac kod Topole peta je generacija vinogradara u svojoj porodici. Tradiciju svoje porodice uspešno je nastavio tako što je uveo vinske sorte grožđa koje gaji na skoro četiri hektara. Rod je bio visok, planirao je i proređivanje, ali onda je usledio grad.

Počeli dobro ali …

„Ova godina je krenula izuzetno dobro, svi smo se obradovali, pomislili smo da ćemo imati još jednu dobru godinu za redom, što se jako retko dešava. Počelo je dobro, jun mesec je bio odličan e onda je došao onaj loš period u julu kada je počela kiša, grad i ostalo nevreme. Pojedini vinogradi su pretrpeli štetu veliku od grada, između 50 do 70 odsto je grad upropastio rod. To je nekako uspelo da se obnovi i vrati ali to nije ono što bi trebalo da bude. Sreća u nesreći je ta što imamo pet vinograda na pet različitih lokacija“, kaže Petrović.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Nemanja planira da uskoro registruje vinariju a ono po čemu je specifična proizvodnja podruma Petrović je sorta grožđa muskat aleksandrija poznatija kod nas kao malaga koja je došla iz Azije i daje citrusna aromatična vina.

PROČITAJTE I...  Jahačke ture po Šumadiji sve popularnije

„To je jedna sorta koja je nasleđena od naših predaka. Postoji jako interesantna priča za nju jer se u sadašnjem vremenu jedino očuvala kod nas i možda ima još par čokota u nekim okolnim vinogradima. Mi smo uspeli da je oživimo i okalemimo tu sortu i zasadili smo je u najnovijem vinogradu a imamo i prostora da se proširimo, što nam je i plan da imamo još 50 ari malage koja je već postala lična karta našeg podruma. To je jedna izuzetno lepa i muskata sorta i jako interesantna vina daje čak i u teškim i kišnim godinama“, saopštio je Nemanja.

galenika Plavo ulje 1120x180

Variranje prinosa

Prinosi zbog grada koji je u nekoliko navrata pogodio Šumadiju a posebno sela pokraj Topole variraju ali prema rečima stručnjaka biće ispod proseka.

„Postoje zasadi u kojima je oštećenje 80, 90 čak i 100 odsto. Postoje i zasadi koji su u potpunosti uništeni gde nije uništen samo rod u ovoj godini nego i veći deo roda za sledeću godinu i ti zasadi će trpeti posledice i narednih par godina a samim tim i vinari i vinogradari. Uprkos velikim naporima vinogradara došlo je i do pojave biljnih bolesti, određeni zasadi su u većoj ili manjoj meri oštećeni pepelnicom, čak se pojavljivala i plamenjača a imali smo prisutnu i sivu plesan grožđa tako da je generalno godina za vinogradare izuzetno teška i skupa jer su korišćeni preparati za zaštitu koji su izuzetno skupi da bi se sačuvali prinosi“, kaže Danko Petrović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo.

Adama Forapro 1120x180

Berba grožđa trajaće do kraja septembra jer su vinske sorte već zrele za branje dok su stone sorte stigle još u avgustu.

PROČITAJTE I...  Najbolje vino Balkana dolazi iz Srema

Izvor: Agronews, RTV

BioPlug 728x90px
Prethodni tekstUpitan kvalitet ovogodišnje pšenice
Sledeći tekstRatari: Skladištari nas ucenjuju prodajom kukuruza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime