Porasla cena stoke u Jadru, Rađevini i Podrinju

0
482
Agrosaveti - Porasla cena stoke 01

Klaničari u Jadru, Rađevini i Podrinju konačno moraju da popuste, stočari zadovoljni

Klaničari, pa čak i oni najbahatiji koje proizvođači stoke nisu smeli ni po tri meseca da pitaju kada će da dobiju pare, poslednjih dana u mestima Jadra, Rađevine i Podrinja moraju da “povuku ručnu”. Naime, cena bikova porasla ja sa dva evra na 2,30 do 2,40 evra. Svinje u klasi poskupele su za tridesetak dinara i sada koštaju oko 180 dinara po kilogramu “žive vage”. Cena teladi je viša od pet evra po kilogramu, i teško ih je naći.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Nekada čuvena pijaca krupne stoke u varošici Zavlaci kod Krupnja, skoro je zamrla, jer kupci dolaze na noge stočarima. Stižu iz svih krajeva Srbije, ali i susedne Republike Srpske i Federacije BiH.

U ovaj deo Srbije dolaze i kupci iz Novog Pazara, koji kao i njihove kolege sa leve obale Drine, imaju mogućnost za dobar i povoljan plasman u Tursku – kažu naši upućeni sagovornici.

Adama Sultan 1120x180

„Koliko do juče neki od klaničara su bili tako bahati, da kada ih pitamo kolika je cena za stoku koja ih interesuju, samo ljutito izađu iz dvorišta. Sami su godinama određivali cene“ – žale se stočari sa kojima smo razgovarali.

PROČITAJTE I...  Siva ekonomija – gorući problem proizvođača rakije

Na više cene stoke utiče i sve slabije stanje stočnog fonda, jer je obrada zemlje sve skuplja, kao i drugi troškovi, od energenata do troškova za veterinarske usluge. Država, srećom, registrovanim domaćinstvima daje 10.000 dinara za bikove, 25.000 za umatičenje krave, a tu su i podsticaji za ovce i jaganjce, koji se kreću od 2.000-7.000 dinara.

Aneri Galenika 1120x185px

Izvor: Agronews, Novosti

Prethodni tekstNajlepša je moja njiva – Najlepši voćnjak
Sledeći tekstŽetvi se konačno nazire kraj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime