Ovčarstvo u Srbiji ponovo u ekspanziji

0
2239
Agrosaveti - Ovčarstvo u Srbiji 03

Jednom farmer – uvek farmer! Rečenica je koju nam je na početku ankete sa stočarima, na izložbi ovaca u Sanadu, izgovorio Gustav Češljar, poljoprivredni proizvođač iz Ostojićeva. Zatekli smo ga u razgledanju izloženih kolekcija ovaca, na kojoj njihove ovce ove godine nisu učestvovale, s obzirom na to da je njegov sin Josip, bio predsednik Komisije za ocenjivanje kvaliteta ovaca.

Spyrale Adama 1120x1080

Iako zvanično u penziji, Gustav kaže da poljoprivrednici nikada ne mogu da „nakrive šešir“ i odmaraju se. Susreti ovčara, poput ovog u Sanadu, odlična su, kaže, prilika za relaksaciju ali pre svega za razmenu iskustava.

Slaže se sa ocenom da je ovčarstvo u Vojvodini u ekspanziji i raduje ga činjenica da se domaći ovčari ponovo okreću autohtonim rasama ovaca ali je mišljenja da je budućnost u tovnom govedarstvu. Raduje ga i činjenica da će tradicija proizvodnje ovaca, koju je nasledio od svog dede, biti nastavljena.

Trenutno se ovčarstvom bavi njegov sin Josip, doduše uz posao direktora Poljoprivredne stručne službe u Senti, ali su i mlađi ukućani porodice Češljar pokazali interesovanje za taj vid poljoprivrede.

PROČITAJTE I...  Farma svinja u Čantaviru

Dominantne rase u domaćem ovčarstvu

Spadaju u red onih ovčara koji nisu privrženi samo jednoj rasi ovaca, prate, kaže Gustav, zahteve tržišta. Trenutno na njihovom gazdinstvu vode brigu o preko 200 grla čokanskih cigaja i virtemberga. Iskoristili smo priliku da u pauzi između dva ocenjivanja kolekcija pitamo Josipa da li je ovčarstvo dovoljno zastupljeno u Potisju i koje su dominantne rase koje domaćini tog kraja uzgajaju.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Ovčarstvo u Srbiji 02Češljar kaže da je prioritetna rasa na tom prostoru virtemberg, a potom sledi autohtona rasa čokanska cigaja. Na potiskim pašnjacima dominiraju Il De Frans i šarole, a pojedini uzgajivači pomalo eksperimentišu i sa holandskom mesnatom rasom teksel.

Brojke dovoljno govore o popularnosti ovčarstva kod nas, dodaje Josip  Češljar i ističe da je na terenu koji pokriva njihova Poljoprivredna stručna služba, sve više mladih koji se okreću toj proizvodnji.

Subvencije dale podstrek ovčarstvu

Češljar smatra da je podstrek države putem subvencija za tu granu stočarstva doprineo tome da se po vojvođanskim selima udvostručio broj ovaca. Tamošnjim poljoprivrednicima, pre svega u okolini Čoke, na ruku ide i činjenica da raspolažu sa velikim brojem pašnjaka koji su idealni za bavljenje ovčarstvom ili kozarstvom. U opštini Ostojićevo, dodaje on, na raspolaganju je oko 900 hektara pašnjaka pa i sam motiviše tamošnje proizvođače na započinjanje ovčarske proizvodnje.

PROČITAJTE I...  Farma svinja mangulica u Kovilju

Agrosaveti - Ovčarstvo u Srbiji 01Nisu zahtevne ni njihove ovce na imanju u Ostojićevu, jednom od najstarijih vojvođanskih sela. Ujutru kada odlazi na posao zna da ih ostavlja u sigurnim rukama svog oca Gustava, koji im je podigao i adekvatne smeštajne objekte za boravak u zimskim uslovima. Građeni su od temelja, nakon podmetnutog požara koji ih je zadesio pre desetak godina, od tvrdog materijala, dovoljno su provetreni i funkcionalni.

Zadovoljni su svojom proizvodnjom, plasmanom i cenom koju postižu za svoju jagnjad ali, kako na kraju Gustav dodaje, nedostaje bolja organizovanost proizvođača a dobro bi im došla i veća podrška države.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstPrvi traktor kome ne treba vozač
Sledeći tekstNovi standardi za skladištenje hrane životinjskog porekla

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime