Pšenica u Šumadiji ove godine lošijeg kvaliteta

0
663
Agrosaveti - Stanje psenice u Sumadiji 04

Ove godine u našim atarima pšenica je zastupljenija daleko više u odnosu na neke prethodne sezone. Žetva se lagano zahuktala, pa je bukvalno stopirana zbog obimnih padavima koje su pogodile veći deo Srbije. Međutim prve procene nisu ni malo ohrabrujuće.

Adama Maganic 1120x180

Šarenoliko stanje

Stanje je šarenoliko i svakako je odraz junskih kiša koje su, prema oceni stručnjaka, ostavile velike posledice, kako na kvalitet, tako i na sam prinos hlebnog zrna, kaže Dobrivoje Popović iz Poljoprivredne stručne službe iz Kragujevca.

Agrosaveti - Stanje psenice u Sumadiji 03

“Prvo je zima produžila, kasno je krenula vegetacija u proleće, pa se činilo da će sve da kasni. Međutim, dogodilo se da je odjednom sunce i visoke temperature, da su sve fenofaze bile skraćene i da smo mi praktično ove godine imali puno zrenje već sredinom juna. A onda su usledile kiše koje su ostavile velike posledice pa su prinosi manji i po tonu od očekivanog.”

MPS baneri II

Blagoje Kovačević, v.d. direktora Instituta za strna žita Kragujevac kaže da ne pamti lošiju godinu od ove kada je proizvodnja pšenice u pitanju. Proizvođač je uradio sve što je mogao. Uzeo kvalitetno seme, odradio zaštitu, čekalo se samo da kombajni krenu, međutim, priroda je bila nemilosrdna ove sezone, dodaje Kovačević

PROČITAJTE I...  Pšenicu i suncokret sejemo zbog plodoreda

“Kada je trebalo da se žanje ne može se zbog vremena. Pšenica je već pocrnela, isprana je. Ovde će biti problem i kvalitet i kvantitet, a posebno je problem u semenskim usevima, čime se mi bavimo. Biće problema i sa klijavošću, najverovatnije.”

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Na sve ovo ni ovogodišnja otkupna cena takođe ne ohrabruje, kažu poljoprivrednici, jer se uz sva ulaganja nikako ne mogu uklopiti i pronaći ekonomsku opravdanost.

Biće ovo teška godina, dodaju naši sagovornici, bar kada je pšenica u pitanju, što će verovatno rezultirati manjim površinama pod ovom kulturom naredne proizvodne sezone.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstFarma Ile de France ovaca u Mužlji
Sledeći tekstU toku kontrole IPARD projekata, stižu prva rešenja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime