Ratari oprez: pojavila se repina pipa

0
1003
Agrosaveti - Repina pipa 02

Poljoprivrednici u Južnom Banatu koji su posejali šećernu repu ovih dana moraju redovno da obilaze njive, jer se pojavila repina pipa, koja može da nanese veliku štetu usevima. Pojedini ratari zbog ove štetočine primorani su i da ponovo seju repu

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ratari u Crepaji, poznati po proizvodnji i visokim prinosima šećerne repe, poslednjih nekoliko dana prskaju insekticidima useve, jer ne mogu drugačije da se odbrane od repine pipe. Ova štetočina u korenu seče mladu biljku i uništava je.

“Može da pojede u toku dana šećernu repu i na dva lanca”, ističe poljoprivrednik Slobodan Vasić. “To je za nas šteta od 260 evra, i to je samo početni trošak, jer se posle sve mora ponovo raditi i ulagati dodatni trud.”

ExelGrow Adama 1120x180

Prema rečima Dragana Jovanova, na nekim parcelama prinosi su desetkovani i rod je u proseku smanjen za oko 20 odsto. “Neki još razmišljaju da li da presejavaju ili da ostave ovako kako je sad, a to znači i na jesen manji prihod”.

Agro saveti - Repina pipa 01

Klopke za repinu pipu

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Na oglednom polju Instituta “Tamiš” u Pančevu postavili su klopke za repinu pipu de bi utvrdili njihovu brojnost.

PROČITAJTE I...  Cene svinja i bikova u blagom skoku, ali hoće li biti dovoljno hrane?

“Period koji je opasan za šećernu repu je od njenog nicanja pa do formiranja prvih listova”, objašnjava Radmila Heraković, savetodavac za zaštitu bilja u Institutu “Tamiš”. “Tad se mora obratiti pažnja i neophodno je redovno kontrolisati njive i pratiti brojnost repine pipe, jer ona vrlo brzo preleti sa starog repišta na novo.”

Infinito Bayer 1120x180 V01

Stručnjaci preporučuju da se – ukoliko ima mnogo štetočina – iskopaju plitki lovni kanali na obodu parcele, a ukoliko se koriste insekticidi da se vodi računa kada će se i kako koristiti, jer su otrovni za pčele koje su sad veoma aktivne.

Izvor: Agronews, RTS

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstOčekuje se manji rod malina ove godine
Sledeći tekstIshrana jagode

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime