Ratari protestvovali zbog cene suncokreta

0
680
Agrosaveti - Otkupna cena suncokreta 01

Proizvođači suncokreta su u znak protesta zbog niske otkupne cene suncokreta od 28,50 dinara po kilogramu jutros izašli traktorima na ulice Požarevca.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Poljoprivrednici su u znak protesta zbog niske otkupne cene suncokreta od 28,50 dinara po kilogramu izašli traktorima na ulice Požarevca i upozorili nadležne da će radikalizovati protest jer je ta uljarica prošle godine koštala od 37 do 41 dinar po kilogramu.

U protestu upozorenja učestvovali su poljoprivrednici koji su dovezli oko 150 traktora, u organizaciji Udruženja poljoprivrednih proizvodjača „Stig grada Požarevca“, koje je deo Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS).

Adama Sultan 1120x180

Protestno okupljanje trajalo je, kao što je i bilo najavljeno, oko sat i po, a ratari su najavili mogućnost da protest za nekoliko dana nastave ispred uljarama.

„Čekamo odluku NAPS-a i ako se za par dana uljare ne oglase proteste ćemo nastaviti ispred fabrika ulja“, rekao je agenciji Beta predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvodjača „Stig grada Požarevca“ Ivan Vučković.

galenika psenica LG 1120x185px

Dodao je da im je u Ministarstvu poljoprivrede obećano da će apelovati da Komisija za zaštitu konkurencije što pre ispita da li su se uljare dogovorile o jedinstvenoj i niskoj otkupnoj ceni suncokreta, a da Ministarstvo trgovine ne odgovara na dopise.

PROČITAJTE I...  Izvoz ratarskih kultura iz Srbije ugrožen sa više strana

Viša otkupna cena suncokreta u okolnim zemljama

U Ministarstvu poljoprivrede im je, prema njegovim rečima, saopšteno da je otkupna cena suncokreta u okolnim zemljama veća nego u Srbiji.

Infinito Bayer 1120x180 V01

„Uljare su sada dok traje otkup, da bi pojačale pritisak i ubedile nas da je pala cena suncokreta, oborile cenu ulja sa 120 na 90 dinara, a kada prodje otkup podićiće je na 130 dinara“, rekao je Vučković.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig i Mlava“ Draško Živković iz Malog Crnića rekao je za portal Agrosmart da su proizvođači nezadovoljni cenom suncokreta i „kartelskim ponašanjem uljara, kao i neadekvatnom komunikacijom sa resornim ministarstvima“.

On je dodao da bi u petak trebalo da bude održan sastanak u Vladi Srbije sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija.

„Videćemo šta misle i šta će da kažu, da li će opet da se kriju iza tržišne ekonomije. Kao da mi ne znamo šta je tržišna ekonomija, ali ona važi samo kada nama ne ide u prilog“, rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici su svesni toga da „ne mogu da izvrše državni udar“, ali da moraju da reaguju na nepravilnosti koje je stvorila država, kao i na nefer tržišne odnose.

PROČITAJTE I...  Kukuruz, soja i suncokret rodili kao retko kada

Ratari navode da su pre desetak dana lokalni otkupljivači plaćali suncokret 30 dinara akontno, ali kada je kompanija Viktorija grupa izašla sa konačnom cenom od 28,5 dinara, ti manji otkupljivači su je spustili.

Ratari su dodali da je na manje otkupljivače vršen pritisak da koriguju svoje uslove i prilagode se Viktorija grupi, najvećem kupcu uljarica u Srbiji, čije uslove prate i druge uljare.

Izvor: Agronews, Agrosmart

Prethodni tekstPovrtarsko – voćarska proizvodnja u selu Radenković
Sledeći tekstBeograd udvostučio ulaganja u poljoprivredu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime