Sačekati bolju cenu jabuka

0
770
Agrosaveti - Jabuka odlično rodila 01

Jabuka odlično rodila, ne samo kod nas već i u Evropi. Profesor voćarstva dr Zoran Keserović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, poručuje proizvođačima da ne bacaju voće i da ga uskladište i sačekaju bolju cenu.

Spyrale Adama 1120x1080

Prognoze analitičara da će u narednih nekoliko godina proizvođačima jabuka biti sve teže da na evropskom tržištu nađu kupce za ovo voće polako se obistinjuju.

Ta predviđanja na svojoj koži poslednjih dana osećaju i proizvođači iz Pomoravlja. Uz Veliku Moravu jabuke su, kažu, rodile „kao nikada“ ali oni ne znaju šta će sa njima i daju ih svinjama. Deo rajskog voća završiće i u kazanima za rakiju ili istrunuti na zemlji jer otkupljivača nema.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Stručnjak za voćarsku proizvodnju, prof. dr Zoran Keserović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže da je svestan ovakvog stanja u Pomoravlju i južnoj Srbiji ali poručuje proizvođačima da ne bacaju voće i da ga uskladište i sačekaju bolju cenu.

Trenutno je, objašnjava, zatišje što se tiče cene i otkupa jer je berba bila ranija nego prošle godine a i manja je potražnja.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Jabuka odlično rodila 02

„Jabuka je ove godine odlično rodila ne samo u Srbiji već i Evropi. Očekujem da će rod biti oko 400.000 tona što je rekord u istoriji zemlje. Naravno, to podrazumeva i niže cene ovog voća“ – ističe Keserović i dodaje da je problem sa ovim delom Srbije što ne postoji nijedna savremena hladnjača za skladištenje jabuka. Kako objašnjava prva veća je kod Grocke, a većina se inače nalazi u Vojvodini i okolini Beograda.

PROČITAJTE I...  Organsko povrtarstvo

Velika ponuda na tržištu

„Ponuda je velika na tržištu. Jasno je da se ne može ponoviti prošlogodišnja cena od 60 evrocenti, koliko su je plaćali kupci iz Rusije. Ko ima kvalitetnu jabuku treba da je lageruje i sačeka sa prodajom, procene su da će cena porasti oko 20 procenata“ – kaže naš sagovornik. Industrijsku jabuku otkupljivači trenutno plaćaju 10 do 14 dinara po kilogramu. Iako se proizvođači žale, Keserović smatra da ovo nije loša cena u sadašnjim okolnostima.

„Siguran sam da je proizvodnja jabuka dobra investicija za narednih deset godina“ – ističe Keserović. Smatra da je u ovoj grani voćarstva učinjen najveći pomak. Izvoz je u poslednjoj deceniji uvećan sa 11 miliona dolara na više od 120 miliona. Ali, država bi sada morala da razmišlja na duge staze jer širom Evrope, a posebno u Rusiji, Azerbejdžanu i Maroku, niču nove savremene plantaže. Kaže da ne treba stajati već razmišljati o uvođenju novih koncepata proizvodnje.

Moramo se polako prilagođavati evropskom tržištu. Neke kompanije već izvoze u Dubai i skandinavske zemlje. Ističe da je potrebno ispitivati nova tržišta i na velikim sajmovima istupati sa žestokim kampanjama o kvalitetu srpske jabuke kao prepoznatljivom brendu.

PROČITAJTE I...  Sušare u Blacu rade punom parom

„A kvalitet jeste neosporan. Ta cena koju je Srbija postizala u prodaji bila je najviša u Evropi. U maloprodaji je išla i do 80 do 90 evrocenti. Ne možemo da očekujemo da će to zauvek da traje, ali će zarade sigurno biti solidne. Na njih će moći da računaju oni koji imaju zaokružen proces, savremene hladnjače, palete i mašine za klasiranje jabuka“ – zaključuje profesor Zoran Keserović.

Izvor: Agronews, Politika

Prethodni tekstTradicionalni Grožđebal počinje danas
Sledeći tekstŠećerna repa čeka na njivama, jer nema kamiona

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime