Budućnost u voćarstvu: LETEĆI ROBOTI u berbi voća (video)

0
566

Najveći izazov sa kojim se suočavaju voćari širom sveta, pa i kod nas, je berba voća. Sve manji broj sezonskih radnika, ali i izuzetno zahtevna organizacija angažovanja ljudi i samog procesa berbe navela je mnoge tehnološke kompanije da se pozabave ovim problemom i pokušaju da nađu rešenje. Kompanija pod nazivom Tevel Aerobatics Technologies veruje da je osmislila upotrebljivo i održivo rešenje za berbu voća – leteće „berače“.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Reč je o robotu-dronu, odnosno, kvadrokopteru sa ispruženom „rukom“ koja može uz pomoć veštačke inteligencije precizno da cilja i bere jabuke sa drveta, nakon čega ih spušta na uređaj za sakupljanje, bez izazivanja oštećenja voća.

Sistem se sastoji od centralne mašine i nekoliko dronova „berača“. Svaki dron je opremljen veštačkom inteligencijom, senzorima i kamerama za orjentaciju, balansiranje, određivanje da li je svaka pojedinačna voćka dovoljno zrela i spremna za berbu, i mnoge druge funkcije. Napredak „berača“ može se pratiti daljinski putem GPS-a i mobilne aplikacije. Nakon završene berbe, voćar dobija podatke na mobilnoj aplikaciji o količini i kvalitetu ubranog voća. Praktično, bez muke i u rekordnom roku raspolaže informacijama neophodnim za sledeći korak – prodaju.

Adama Sultan 1120x180

Zašto je ovo rešenje bolje od dosadašnjih?

Ranija rešenja za automatsko branje voća oslanjala su se na artikulisane robotske ruke koje skeniraju stabla u potrazi za zrelim voćem. Međutim, imala su ograničenja, uključujući koliko daleko ruka može da dosegne i koliko voća može da ubere u određenom vremenskom intervalu.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja trešanja u Srbiji

U ovom slučaju posao berbe istovremeno obavlja nekoliko dronova dok se centralna mašina polako kreće kroz voćnjak. Dronovi mogu da rade 24 sata ili u zakazano doba dana ili noći. Osim što mogu da dođu do svake grane i visina nije problem, berba je daleko brža i efikasnija. Budući da ne idu daleko od centralne mašine, koriste se kablovi za pružanje neograničene snage svakom dronu, odnosno sve dok centralna mašina ima napajanje ili gorivo.

galenika pylon 1120x85

Izvori: Gizmodo, Andrew Liszewski/Mashable, Jordan Aaron/Tevel-teck/

Prethodni tekstZa popljoprivrednike cena goriva ostaje ista na NIS-ovim pumpama
Sledeći tekstNedeljni pregled: Cene tovne junadi i bikova u porastu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime