Budućnost u voćarstvu: LETEĆI ROBOTI u berbi voća (video)

0
694

Najveći izazov sa kojim se suočavaju voćari širom sveta, pa i kod nas, je berba voća. Sve manji broj sezonskih radnika, ali i izuzetno zahtevna organizacija angažovanja ljudi i samog procesa berbe navela je mnoge tehnološke kompanije da se pozabave ovim problemom i pokušaju da nađu rešenje. Kompanija pod nazivom Tevel Aerobatics Technologies veruje da je osmislila upotrebljivo i održivo rešenje za berbu voća – leteće „berače“.

Adama Asorbital 1120x180

Reč je o robotu-dronu, odnosno, kvadrokopteru sa ispruženom „rukom“ koja može uz pomoć veštačke inteligencije precizno da cilja i bere jabuke sa drveta, nakon čega ih spušta na uređaj za sakupljanje, bez izazivanja oštećenja voća.

Sistem se sastoji od centralne mašine i nekoliko dronova „berača“. Svaki dron je opremljen veštačkom inteligencijom, senzorima i kamerama za orjentaciju, balansiranje, određivanje da li je svaka pojedinačna voćka dovoljno zrela i spremna za berbu, i mnoge druge funkcije. Napredak „berača“ može se pratiti daljinski putem GPS-a i mobilne aplikacije. Nakon završene berbe, voćar dobija podatke na mobilnoj aplikaciji o količini i kvalitetu ubranog voća. Praktično, bez muke i u rekordnom roku raspolaže informacijama neophodnim za sledeći korak – prodaju.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Zašto je ovo rešenje bolje od dosadašnjih?

Ranija rešenja za automatsko branje voća oslanjala su se na artikulisane robotske ruke koje skeniraju stabla u potrazi za zrelim voćem. Međutim, imala su ograničenja, uključujući koliko daleko ruka može da dosegne i koliko voća može da ubere u određenom vremenskom intervalu.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja voćnih sadnica u Vinči

U ovom slučaju posao berbe istovremeno obavlja nekoliko dronova dok se centralna mašina polako kreće kroz voćnjak. Dronovi mogu da rade 24 sata ili u zakazano doba dana ili noći. Osim što mogu da dođu do svake grane i visina nije problem, berba je daleko brža i efikasnija. Budući da ne idu daleko od centralne mašine, koriste se kablovi za pružanje neograničene snage svakom dronu, odnosno sve dok centralna mašina ima napajanje ili gorivo.

Adama Tomigan XL 1120x180

Izvori: Gizmodo, Andrew Liszewski/Mashable, Jordan Aaron/Tevel-teck/

Prethodni tekstZa popljoprivrednike cena goriva ostaje ista na NIS-ovim pumpama
Sledeći tekstNedeljni pregled: Cene tovne junadi i bikova u porastu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime