Slave podižu cenu mesa

0
900
Agrosaveti - Farma svinja u selu Vrbovac 02

Očekuje se da će narednih meseci, u jeku praznika, prasetina poskupeti i do 20 odsto, a svinjetina nešto manje. Stručnjaci uveravaju da će poskupljenje biti kratkotrajno, jer je uvoz veliki.

Spyrale Adama 1120x1080

Cena svinjetine, koja je dugo stabilna, mogla bi u narednom periodu da poraste i za 20 odsto. U jeku priprema slavskih trpeza, sve do novogodišnjeg slavlja, ovo meso tradicionalno dobija na značaju. Očekuje se da će i ovog puta najviše poskupeti prasetina.

Za uzgajivače svinja trenutna cena je predugo na niskom nivou, jedva podnošljivom za tov. Kilogram svinjskog buta u radnjama košta malo više od 400 dinara i očekuje se da će praznična potrošnja taj trend nakratko da zaustavi. Stručnjaci uveravaju da će poskupljenje biti kratkotrajno, jer je domaću svinju „uništio“ nekontrolisani uvoz.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Sigurno je da će prasetina poskupeti“ – objašnjava Milan Prostran, agroekonomista. „Cena žive vage svinja pala je na 130 dinara, a ranije je bila i do 205 dinara. Zbog toga postoji veliko nezadovoljstvo tovljača svinja. Potražnju svinjetine dodatno će ublažiti i svinjokolji, ali je glavni razlog, ipak, veliki uvoz svinjskih polutki. Prošle godine smo uvezli više od 50.000 tona, i to se samo nastavlja. Tržište je slobodno i nema ograničenja. Zato praška šunka u „Matijeviću“, koji je najveći uvoznik, može da košta 500 dinara za kilogram, a isto to u „Karneksu“ staje 1.280 dinara“.

Uzgajivači svinja imaju veliki broj krmača, pa se zbog niske otkupne cene mnogi odlučuju da prodaju prasiće i da ih ne ostavljaju za tov. Procena je da će cenovnik prasetine „ojačati“ za petinu.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Ogromne količine prasadi i svinja iz uvoza, čak i iz zemalja gde je registrovana afrička kuga svinja, dovela je do toga da naše svinje propadaju, a da se forsira uvoznički lobi“ – ogorčen je Zoran Milićević, predsednik Nacionalne zadruge „Spas“. „Stočni fond nam iz godine u godinu opada. Imamo drastičan pad broja krava. U Srbiji nema više od 150.000 grla krava i oko 100.000 junica. Uvoznički lobi je toliko jak da ne smeta što kupujemo svinjsko meso sumnjivog kvaliteta“.

Panika zbog afričke svinjske kuge

Da situacija sa svinjetinom i prasetinom nije dobra, potvrdio nam je i Ferenc Major, predsednik Udruženja uzgajivača svinja Srbije.

PROČITAJTE I...  Ratari odustaju od setve pšenice u Šumadiji?

„Očekuje se da će cena prasadi, sa 160 dinara za kilogram, koliko je sada, do kraja godine biti 200 dinara“ – objašnjava Major. „Kada se to ne bi desilo, svinjarstvo u Srbiji bi bilo ozbiljno pogođeno. I u Belgiji se pojavila afrička svinjska kuga, što je izazvalo dodatnu paniku na Zapadu. Oni izvoze ogromne količine svinjetine za Kinu, Južnu Koreju i Singapur. Zbog toga više nije cela zemlja pod karantinom kada se pojavi bolest, već samo region. Cena svinjskog mesa je i tamo pala, pa to koriste naši klaničari i uvoze smrznute svinjske polutke. Tako kontrolišu i srpsko tržište“.

Izvor: Agronews, Novosti

Prethodni tekstU Italiji obradiva zemlja za treće dete
Sledeći tekstProdužen rok za podsticaje za mlade poljoprivrednike

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime