U Italiji obradiva zemlja za treće dete

0
1028
Agrosaveti - Obradiva zemlja za treće dete 01

Italijanska populistička vlada predlaže da se porodicama „pomogne“ da se odluče na treće dete tako što će im ponuditi državno poljoprivredno zemljište. Vlada se nada da će time doprineti borbi protiv sve veće depopulacije u seoskim sredinama i napuštanja obradive zemlje. Predlog je naišao na kritike opozicije koja kaže da je reč o „neo-srednjevekovnoj meri“ raspodele zemlje.

Agil 1120x180

Planirana mera je uključena u za Brisel kontroverzni nacrt budžeta o kome se raspravlja u italijanskom parlamentu a cilj je da „ohrabri socio-ekonomski razvoj ruralnih sredina i da istovremeno podrži porodicu“.

Planirana mera u okviru nacrta budžeta

Polovina parcela koje bi išle u raspodelu je na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu države i nije za korišćenje u druge svrhe dok drugu polovinu čini napušteno i neobrađivano zemljište u regijama na jugu Italije.

BioPlug 728x90px

Prema izvoru u vladi, meru je prvo predložio ministar poljoprivrede Đan Marko Ćentinajo (Gian Marco Centinaio) a podržali su je ministarka za regionalne poslove Erika Stefani i ministar za porodicu Lorenco Fontana (Lorenzo), bivši evroposlanik poznat po tome što je podržavao „tradcionalnu“ ideju porodice. Njih troje su članovi Lige zamenika premijera Matea Salvinija.

Izvori u italijanskoj vladi su na upit portala EURACTIV odbili da saopšte detalje dok je sve još u fazi predloga. Dodali su da će za sprovođenje te politike biti doneta posebna uredba.

Orius 1120x1080

Ideja povratka zemlji doživljava renesansu u Italiji

Ideja „povratka zemlji“ doživela je renesansu u Italiji, posebno među mladima, rekao je ministar Ćentinajo dodajući da je cilj mere da pomogne ljudima koji žele da se bave poljoprivredom da dođu do zemlje.

PROČITAJTE I...  Za uređenje kanalske mreže u Vojvodini dodatnih 600 miliona dinara

„U Italiji ima premalo dece i ta mera treba da pomogne da se trend preokrene. Zbog toga ministarstvo želi da pruži doprinos ohrabrujući, posebno u seoskim sredinama, rađanje dece“, kazao je Ćentinajo u intervjuu za italijanski javni servis Rai.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Inače, u nacrt budžetskog zakona uključena je odredba o uspostavljanju fonda od 20 milijardi evra u narednom trogodišnjem periodu iz koga će se davati povoljni zajmovi do 200 miliona evra na 20 godina za kupovinu stanova u blizini dodeljene zemlje.

Tri je čaroban broj

Raspodela poljoprivrednog zemlišta potrajala bi najmanje 20 godina i odnosila bi se samo na porodice sa trećim detetom rođenim 2019, 2020. ili 2021.

Prema podacima italijanske statističke službe ISTAT, u 2017. je bilo 3,77 miliona porodica sa dvoje dece, uključujući parove koji više ne mogu da imaju decu.

Još postoje slabe nade da zemlju besplatno dobiju i neke od 4,2 miliona porodica sa jednim detetom – ako sada dobiju blizance ili jedno dete 2019. i još jedno do kraja 2021.

PROČITAJTE I...  Ratari ostali bez njiva u Gakovu

Porodice koje već imaju troje ili više dece bile bi isključene iz mera čiji je cilj povećanje nataliteta koji je u Italiji posebno mali.

Broj rođenih u Italiji u 2017. bio je na rekordnom minimumu od samo 458.141 , za 2% manji nego 2016.

Predlog bi morao da uključi i strance koji žive u Italiji najmanje deset godina jer bi u suprotnom bila dovedena u pitanje ustavnost mere.

Iako zbog masovne migracije opada i stopa nataliteta među nedržavljanima Italije, udeo rođenih iz te grupe u ukupno rođenim porastao je na gotovo 15% u 2012. sa gotovo 5% u 2000.

Zemlja seljacima

Vodeće udruženje poljoprivrednika Koldireti (Coldiretti), koje predstavlja pola miliona poljoprivrednika, procenjuje da se poljoprivredno zemljište u vlasništvu države prostire na pola miliona hektara od gotovo 13 miliona hektara površine koja se koristi u Italiji. Vrednost te zemlje procenjuje se na 9,9 milijardi evra.

Prosečna cena hektara u Italiji je 20.000 evra, gotovo dva puta veća nego u Nemačkoj i oko tri puta veća nego u Francuskoj.

„To je plodna zemlja, čak je površina velika, ali se najveći deo ne koristi dovoljno jer nedostaje preduzetničko upravljanje sposobno da poboljša iskorišćenost“, navelo je udruženje.

PROČITAJTE I...  Ovako Mađarska štiti interese svojih poljoprivrednika

Prema Koldiretiju, davanjem te zemlje poljoprivrednicima država bi se oslobodila troškova i, pre svega, to bi bilo dobro za nove generacije kojima je slaba dostupnost zemlje za obradu jedna od glavnih prepreka za ulazak u poljoprivredni sektor.

Opozicija kritikuje

Đani Pitela (Gianni Pittella), bivši lider grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu a sada italijanski senator, za EURACTIV je definisao predlog populista kao „neo-srednjevekovni“.

„Politike koje podržavaju natalitet i porodicu su dobrodošle ali bi bilo bolje da Italija primeni mere pravnog poretka u okviru evropskih socijalnih prava, poput odsustva za majke i očeve“, rekao je Pitela.

Mateo Di Paolo, kooridator partije +Evropa Eme Bonino, smatra da „umesto da se foukusira na slabu produktivnost naše poljoprivrede, vlada razmišlja da pravi male farme a onda, kada se ispostavi da italijanski proizvodi nisu konkurentni, traži protekcionističke mere“.

Izvor: Agronews, EuroActiv

Prethodni tekstIstraživanje kao osnov organske proizvodnje
Sledeći tekstSlave podižu cenu mesa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime