Specijalitet iz Srema uskoro i na ruskim trpezama

0
594
Agrosaveti - Pašteta od suncokreta 01

Da od suncokreta osim jestivog ulja može da se napravi i pašteta, pre određenog vremena saznao je proizvođač Miroslav Đurka, iz Erdevika u Sremu. Nakon mnogo truda i eksperimentisanja on je došao do recepture za paštetu koja je već osvojila prestižne nagrade, a uskoro bi mogla da krene u izvoz na rusko tržište.

Adama Maganic 1120x180

Za jednu konzervu paštete potrebno je tačno 320 semenki suncokreta, a uz to takođe i hladno ceđeno ulje i oprema, od ljuštača, lomilice za prebiranje, mlevenje, mešanje, kuvanje, trake za pakovanje i datumiranje. Kako prenosi RTS, pojedine mašine sam je osmislio. Po začine je morao ići u Nemačku, a razmere za željeni ukus proizvođaču Miroslavu Đurki, iz Erdevika donele su najviše muke.

Do prave recepture prešli dug put

On kaže da je sam proces dolaska do recepture trajao jako dugo jer je usput bilo mnogo spoticanja, neznanja i eksperimenata. Kako Miroslav tvrdi, paštetu pravi od samo jednog hibrida suncokreta i to našeg novosadskog.

Paradajz 1120x180

To je više konzumni suncokret koji ima prijatan ukus. Đurka napominje da sirovina pre svega mora da bude zdrava. Dakle, nije dovoljno samo doneti suncokret, već on mora da se pažljivo preuzme i dalje da se suši što pre da bi se otklonile sve nečistoće.

PROČITAJTE I...  Crni luk upornima donosi zaradu

Dnevno proizvedu 700 pašteta od suncokreta

Iz ove porodične radionice mesečno izađe 15.000 konzervi suncokretove paštete, a sve to napravi samo troje radnika. Ivan Vali objašanjava da svi rade sve, od ljušćenja suncokreta pa do finalnog proizvoda paštete. Blaženka Đurka Lukić naglašava da posao nije težak, pa se za 10 sati napravi 700 komada paštete.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Strogo se poštuju ispravnost i svi standardi, dok je kvalitet potvrđen šampionskom titulom Novosadskog sajma. Uz hladno ceđeno ulje, suncokretova pašteta lako je pronašla put do domaćeg tržišta, a interesovanja za nju ima i iz Rusije.

U paštetu će biti prerađeno 120 tona suncokreta

Miroslav Đurka kaže da je ove godine ugovorio suncokret na 60 jutara sa svojim kooperantima, a to će mu biti dovoljno za 15.000 litara suncokretovog ulja od kojih se dobije kvalitetna pogača za stočnu hranu i isto tako će biti dovoljno za paštetu.

Krompir 1120x180

Kako dodaje već je spreman i silos i mašine za ovogodišnji rod, a od avgusta za ulje i paštetu troje zaposlenih u domaćinstvu Đurke u Erdeviku preradiće 120 tona suncokreta.

PROČITAJTE I...  Pocerska jagoda

Izvor: Agronews, RTS

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstUzgoj pčela i proizvodnja meda u Somboru
Sledeći tekstProizvodnja duvana u Hrtkovcima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime