Proizvodnja duvana u Hrtkovcima

0
1674
Agrosaveti - Proizvodnja duvana u Hrtkovcima 01

Živku Rajakoviću iz Hrtkovaca, poljoprivredniku starije garde, poznatom i po nadimku Cezar, kao predsedniku Udruženja „Rimski dani“ i zbog njegovih aktivnosti na oživljavanju neolitskog letnjikovca Gomolava, proizvodnja duvana relativno je nova.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Oprobao se naš sagovornik, proteklih godina, u gotovo svim vidovima proizvodnje i bio jednako uspešan u svakoj. Plantaže te industrijske biljke podigli su, kaže, jer je trenutno najisplativija kultura kojom se bavi veliki broj meštana tog ravničarskog sela kraj Save.

Proizvodnja duvana za dve godine udvostručena

Kada je reč o proizvodnji duvana, svi članovi porodice Rajaković, vrlo ozbiljno su joj se posvetili, s obzirom na to da su se orijentisali na nju na duže staze. Prve količine, kako nam je rekao Živko, zasadili su 2016. godine, na oko 23 jutara zemlje. Kupili su tri polovne sušare i proizveli prve količine žutog lista. Dve godine kasnije, proizvodnja je udvostručena.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja duvana u Hrtkovcima 06

Od svih drugih proizvodnji, duvanska je prevagnula i zbog jasno definisanih uslova koje pruža fabrika Kompanije „Japan Tobacco International“ u Senti. Veliki plus i prednost za sve proizvođače, koji sarađuju sa tom kompanijom, nastavlja naš sagovornik, jeste u činjenici da ih ona svojom stručnom podrškom prati kroz ceo proizvodni ciklus, od nabavke repromaterijala, zasnivanja rasada do završetka berbe i preuzimanja suvog lista duvana.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja dinja u Sremu

Zahtevna proizvodnja

Sama proizvodnja zahteva dosta truda, jer se sa zasnivanjem rasada pod plastenicima kreće krajem februara ili početkom marta, a u maju se iznose na njivu i sade. Potom sledi nega useva do berbe, koja počinje polovinom jula i traje oko četiri meseca, sve do prvog mraza, objašnjava Rajaković.

pylon galenika jan 023

Agrosaveti - Proizvodnja duvana u Hrtkovcima 05

Ističe da je zaštita veoma važna. Insekti „žicari“, najveći su im neprijatelji u prvim danima sadnje. Zato su prinuđeni da svoje rasade tretiraju insekticidima.Vreli dani bez padavina, takođe im ne idu na ruku, te su im sistemi za zalivanje ovih dana non-stop uposleni.

Nada se naš domaćin boljem rodu od prošle godine, kada su proizveli 2 tone suvog duvana po hektaru. Najvažnije mu je, kaže, da ispune unapred određene norme, kako ih „Japan Tobacco International“ ne bi slabije rangirao, čime bi bili uskraćeni za beneficije u kasnijoj proizvodnji.

KWS banner 728x90

Agrosaveti - Proizvodnja duvana u Hrtkovcima 04

Isplata je na vreme, a zadovoljni su i trenutnom cenom, koja varira u zavisnosti od klase i kreće se u proseku oko 330 dinara po kilogramu, kada je povoljna godina.

PROČITAJTE I...  Farma Ile de France ovaca porodice Čuletić

Svi ukućani uključeni su u poslove, a u vreme berbe prinuđeni su da angažuju sezonske radnike, mahom iz susednih zemalja pošto je kod nas, u jeku berbe, teško doći do kvalitetne radne snage.

Agrosaveti - Proizvodnja duvana u Hrtkovcima 02

List „virdžinije“ suše u 6 sušara, a od energenata, Rajakovići koriste zemni gas jer se njime, prema dosadašnjem iskustvu, postižu najbolji efekti.

Agrosaveti - Proizvodnja duvana u Hrtkovcima 03

Za unapređenje proizvodnje na imanju, Rajakovići su do sada u više navrata koristili podsticajna sredstva prilikom nabavke poljoprivredne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, što im je, kako kaže, itekako pomoglo.

Za sada nemaju planove da povećavaju površine pod duvanom, a na naše pitanje, može li se živeti od proizvodnje duvana, bez razmišljanja odgovara da može ali pod uslovom da mu se posvetite punim srcem.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstSpecijalitet iz Srema uskoro i na ruskim trpezama
Sledeći tekstUzgoj pčela i proizvodnja meda u Bačkom Monoštoru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime