Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Somboru

0
1051
Agrosaveti - Pcelarstvo u Staparu 05

„Med je destilisana rosa koja pada sa zvezda“, zapisao je davno starogrčki filozof Aristitel.  Kao poznavalac i poštovalac hranljivih i lekovitih svojstava meda, Aleksandar Marić iz Sombora je pre jedne decenije počeo da se bavi pčelarstvom.

Adama Maganic 1120x180

Krenuo je je u rodnom gradu, a kasnije je košnice preselio u obližnji Stapar. Prvobitno je proizvodio med za vlasite, tačnije porodične potrebe, ali kako je počeo da vrca kvalitetan i vrlo ukusan med, zavredio je mnogo mušterija „sa kućnog praga“.

Pčelarstvo – ljubav na prvi pogled

Susret sa pčelarstvom, ispostaviće se, za Aleksandra je bila ljubav na prvi pogled. Sa ozbilnijim radom povećavala se i proizvodnja meda, ali usput, neplanirano, ovaj Somborac je u pčelarenju pronašao veliko, neprocenjivo zadovoljstvo.

MPS baneri II

Agrosaveti - Pcelarstvo u Staparu 02

Napredak Marićevog pčelinjaka ne odvija se brzo, ali ide sigurnim putem. Koristi subvencije koje mu pokriju bar osnovne troškove proizvodnje. Pored meda proizvodi vosak i manje količine propolisa, a med kao i većina somborskih pčelara, prodaje za 500 do 700 dinjara po kilogramu.

Pčelinja ispaša se uglavnom odvija na livadama kraj Stapara, uz dodatak bagrema i suncokreta.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Pcelarstvo u Staparu 01

Aleksandar kaže da je teško ostvariti neki dodatni profit u pčelarstvu, pogotovo ukoliko se bavite stacionarnim pčelarenje. Tada u potpunosti zavisite od prirode. Ukoliko godina bude loša za pojedine biljne kulture to se odrazi i na količinu i kvalitet meda.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Bačkom Monoštoru

Koristi Langstrot – trutove i farar košnice, a pčelari stacionarno. Ipak, skeptičan je po pitanju budućnosti stacionarnog pčelarenja.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Agrosaveti - Pcelarstvo u Staparu 06

Kao i ostali pčelari, naš sagovornik bije bitke sa varoom, protiv koje češće izlazi kao pobednik.  Ali proizvodnja meda je grana poljoprivrede u kojoj pčelari gledaju u nebo, jer zavise od vremenskih prilika. Protekla zima i cela sezona će Mariću ostati u lošoj uspomeni.

Svako ima svoj proizvodni adut

Ipak, ovaj pčelar ima svoj proizvodni adut i možda je baš on razlog odličnog ukusa njegovog meda. Na svom placu posejao je medonosnu biljku faceliju koja njegovim pčelama predstavlja dodatnu ispašu i daje njegovom medu specifičan, upečatljiv ukus.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

U zavisnosti od godine facelija se može zasejati i do dva puta, a predstavlja odličnu osnovnu ili dopunsku ispašu pčelama. Med ove biljke je specifičnog i prijatnog ukusa.

Agrosaveti - Pcelarstvo u Staparu 04

Kao i u svakoj grani domaće poljoprivrede, pored teškoća ima i uslova da se, uz dosta rada, pronicljivosti i znanja,  uz kakvu takvu brigu države, ostvare solidni rezultati. Po Mariću, srspko pčelarstvo ima perspektivu.

Adama Forapro 1120x180

Opširnije pogledati u prilogu.

PROČITAJTE I...  Krem med iz Čačka - proizvod stogodišnjeg iskustva u pčelarstvu

Prethodni tekstOsnovana prva složena zadruga u Srbiji
Sledeći tekstSpecijalitet iz Srema uskoro i na ruskim trpezama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime