Sremci u kruškama prepoznali priliku za profit

0
648
Agrosaveti - Manjak krušaka na tržištu 01

Dok je proizvodnja jabuke u Srbiji i svetu u ekspanziji, pojedinih voćnih vrsta poput krušaka nema dovoljno na tržištu. Za kruškom postoji tražnja, naročito na velikim tržištima, poput Rusije. Primera radi 2010. godine izvoz kruške je bio simboličan, a 2016. je izvezeno oko 13 hiljada tona.

Adama Sultan 1120x180

Manjak krušaka na tržištu

Proizvodnja voća i vinove loze je osnovna delatnost gazdinstva Ačanski i Lalović u kojem je posao raspoređen na dve generacije. Mlada generacija se pre nekoliko godina opredelila za proizvodnju kruške koju su prepoznali kao deficitarnu voćnu vrstu i to za početak na površini od 1 hektara.

Prema rečima Jelene Lalović, iz sremskog sela Banoštor, od poljoprivrede se može živeti, samo morate da znate kako. Ona dodaje da morate biti obrazovani i upućeni u posao i da poljoprivreda traži mnogo uloženog kapitala kao i da su to dugoročne investicije. Lalovićeva preporučuje onima koji imaju zemlju, ili su je nasledili od nekoga, da se bave poljoprivredom.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Parcelu za sadnju krušaka je Jeleni i njenom suprugu ustupio otac, koji je vrsni vinogradar. Pošto kruška sazreva ovih dana, ni poslovi u vinogradu, koji predstoje, neće trpeti, tvrdi Jelena koja je po struci agroekonomista, ali se izveštila i u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji. Ona objašnjava da su konkurisali preko pokrajinskih kredita za subvencije.

PROČITAJTE I...  Za kupine u knjaževačkom kraju nema otkupljivača?

Cena standardno niska

U toku je berba sorte viljamovke koja je sazrela desetak dana ranije. Boris Lalović naglašava da je godina katastrofa kada je reč o vremenskim uslovima i fiziološkom razvoju voća. Cena kruške je 50-60 dinara po kilogramu. On napominje da je cena niska, dodajući da je tako svake godine, jer cena kruške retko prelazi 60 din/kg.

BioPlug 728x90px

U voćnjaku ove porodice mlađa generacija čini sve kako bi se podigao prinos i proizvela što kvalitetnija roba za srpsko, ali i za izvozno tržište. Velikim angažmanom i posvećenošću trude se da prevaziđu probleme u proizvodnji, pre svega u pogledu zaštite, koja je ove godine bila intenzivnija nego ranije.

Izvor: Agronews, RTV

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPorodična proizvodnja džemova i sokova u Čumiću
Sledeći tekstProizvodnja paprika u Ruskom Krsturu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime