Proizvodnja paprika u Ruskom Krsturu

0
2675
Agrosaveti - Paprike na otvorenom u Ruskom Krsturu 04

Ova godina po svemu sudeći, biće teška za sve poljoprivredne kulture, ali će se konačan ishod i o tome koliko, znati tek na kraju. Svaku kultura sa ovogodišnjom sušom nosi se kako zna i ume, kao i proizvođači. Da li će prinosi biti manji za deset, dvadeset ili mnogo više odsto, zavisiće od toga koji se proizvođač koliko i u kom segmentu borio sa vremenom i na kraju krajeva, da li je to učinio u pravo vreme.

Agil 1120x180

Agrosaveti - Paprike na otvorenom u Ruskom Krsturu 01

Ljubo Čizmar je dugogodišnji proizvođač paprike na otvorenom. Jedan od više od stotinu koliko ih ima u Ruskom Krsturu.  U proizvodnju ovog povrća se još pre više od decenije kaže, upustio sa suprugom, a danas cela porodica predano radi za svaki struk paprike. Ali i dobar deo sela.

Kvalitet kao imperativ

Tokom godina, ono po čemu naš domaćin između ostalog veruje da je postao uspešan proizvođač je kaže to što nisu težili kvantitetu i drastičnom proširenju, več isključivo kvalitetu. Papriku danas gaje na hektaru površine i svake sezone ulažu sve više u unapređenje proizvodnje, kako semenske, tako i u pogledu svega ostalog što biljka kasnije traži.

BioPlug 728x90px

Agrosaveti - Paprike na otvorenom u Ruskom Krsturu 02

Kada su sorte paprike koje porodica Čizmar gaji u pitanju, Jovo kaže da je specifično za Krstur da svako čuva svoje dobro seme.

PROČITAJTE I...  Poljoprivredna savetodavna stručna služba Kraljevo - Aktivnosti

Agrosaveti - Paprike na otvorenom u Ruskom Krsturu 03

Ipak, do kraja nije ostalo mnogo, a problematika kod paprike koja se ove godine javila, nije specifična za ovakve uslove i nažalost, umanjiće prinos ovog proizvođača za čak 30 odsto.

Orius 1120x1080

Agrosaveti - Paprike na otvorenom u Ruskom Krsturu 06

Ali najveći deo ovogodišnjeg roda, ova paprika je sjajno iznela, uprkos prilikama. Jovo kaže da je dobra ishrana biljaka, započeta još u novembru, ono što je i iznelo u proseku 8 paprika po struku kod sorti i čak 12 paprika po struku kod hibrida.

Razvijena i proizvodnja i prodaja

One će i ove sezone otići dugogodišnjim otkupljivačima i firmama koji tradicionalno papriku kupuju baš u ovom selu. I uglavnom su zadovoljni i cenama.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Paprike na otvorenom u Ruskom Krsturu 07

S obzirom na to da ovaj domaćin ima razvijenu i proizvodnju i prodaju paprike već godinama, jedina problematika na koju ukazuje jeste kvalitet semena.

Agrosaveti - Paprike na otvorenom u Ruskom Krsturu 05

Kako je svaka godina drugačija i niko od poljoprivrednika ne može znati šta će doneti, Jovo Čizmar ostaje veran svojim površinama, za koje kaže da će i u narednom periodu unapređivati i pokušati da zaštiti od svega što se može predvideti. Jedino tako može ostati veran kvalitetu po kojem je već godinama prepoznatljiv.

PROČITAJTE I...  Prvi traktor kome ne treba vozač

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstSremci u kruškama prepoznali priliku za profit
Sledeći tekstOrganski uzgoj ovaca

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime