Ova godina po svemu sudeći, biće teška za sve poljoprivredne kulture, ali će se konačan ishod i o tome koliko, znati tek na kraju. Svaku kultura sa ovogodišnjom sušom nosi se kako zna i ume, kao i proizvođači. Da li će prinosi biti manji za deset, dvadeset ili mnogo više odsto, zavisiće od toga koji se proizvođač koliko i u kom segmentu borio sa vremenom i na kraju krajeva, da li je to učinio u pravo vreme.
Ljubo Čizmar je dugogodišnji proizvođač paprike na otvorenom. Jedan od više od stotinu koliko ih ima u Ruskom Krsturu. U proizvodnju ovog povrća se još pre više od decenije kaže, upustio sa suprugom, a danas cela porodica predano radi za svaki struk paprike. Ali i dobar deo sela.
Kvalitet kao imperativ
Tokom godina, ono po čemu naš domaćin između ostalog veruje da je postao uspešan proizvođač je kaže to što nisu težili kvantitetu i drastičnom proširenju, več isključivo kvalitetu. Papriku danas gaje na hektaru površine i svake sezone ulažu sve više u unapređenje proizvodnje, kako semenske, tako i u pogledu svega ostalog što biljka kasnije traži.
Kada su sorte paprike koje porodica Čizmar gaji u pitanju, Jovo kaže da je specifično za Krstur da svako čuva svoje dobro seme.
Ipak, do kraja nije ostalo mnogo, a problematika kod paprike koja se ove godine javila, nije specifična za ovakve uslove i nažalost, umanjiće prinos ovog proizvođača za čak 30 odsto.
Ali najveći deo ovogodišnjeg roda, ova paprika je sjajno iznela, uprkos prilikama. Jovo kaže da je dobra ishrana biljaka, započeta još u novembru, ono što je i iznelo u proseku 8 paprika po struku kod sorti i čak 12 paprika po struku kod hibrida.
Razvijena i proizvodnja i prodaja
One će i ove sezone otići dugogodišnjim otkupljivačima i firmama koji tradicionalno papriku kupuju baš u ovom selu. I uglavnom su zadovoljni i cenama.
S obzirom na to da ovaj domaćin ima razvijenu i proizvodnju i prodaju paprike već godinama, jedina problematika na koju ukazuje jeste kvalitet semena.
Kako je svaka godina drugačija i niko od poljoprivrednika ne može znati šta će doneti, Jovo Čizmar ostaje veran svojim površinama, za koje kaže da će i u narednom periodu unapređivati i pokušati da zaštiti od svega što se može predvideti. Jedino tako može ostati veran kvalitetu po kojem je već godinama prepoznatljiv.
Opširnije pogledati u prilogu.