Porodična proizvodnja džemova i sokova u Čumiću

0
4608
Agrosaveti - Porodična proizvodnja džemova u Čumiću 09

U šumadijskom selu Čumić gotovo da nema domaćinstva koje se ne bavi bar malo voćarstvom. I tako je oduvek, kažu meštani. Za svačiju proizvodnju ima mesta i proizvođači se međusobno podržavaju, kako oni stariji tako i novi koji se u voćarstvo upuštaju. Porodica Lazarević jedna je od tih koja se tradicionalno bavi poljoprivredom.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Porodična proizvodnja džemova u Čumiću 03

Začetke svojih roditelja je nasledio i nastavio Đorđe Lazarević, a potom preneo i na svoju suprugu i svo troje dece. Ono što je bilo izazov za ovu porodicu pre nekoliko godina, danas je ostvarena proizvodnja i to džemova i sokova od skoro svog voća od kog se mogu napraviti.

Ideja domaćina kuće

Još zanimljivije u svemu tome je i to, da je na ideju došao domaćin kuće, otac Đorđe, koji iskoristio prvu priliku i otišao da uči pripremanje džemova od najboljih.

Agrosaveti - Porodična proizvodnja džemova u Čumiću 08

Da, ovog domaćina je to baš zanimalo i našao je načina da pripremanje džemova savlada. Dame u porodici učestvuju u proizvodnji, ali ipak, konačan sud o ukusu i kvalitetu proizvoda, daje domaćin.

Agrosaveti - Porodična proizvodnja džemova u Čumiću 06

Svi članovi porodice Lazarević iz Čumića, učestvuju tokom cele godine u pripremanju čak 19 vrsta džemova i sokova, koji dalje odlaze širom Srbije.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Porodična proizvodnja džemova u Čumiću 07

Đorđe kaže da bez obzira na to što voćarstvo napreduje u kraju, za proizvodnju kojoj njegova porodica teži, ipak ostaje veran tradiciji i kvalitetu što starijih sorti voća. I u tome upravo leži i srž onoga čime se bave i po čemu postaju sve više prepoznatljivi.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja zimnice unosan posao?

A da li kupci to i prepoznaju?

U ponudi čak 19 vrsta džemova koje porodica Lazarević proizvodi, nas je zanimalo kako izabrati? Koji se džem najviše izdvaja na tržištu i zašto i koji je omiljeni i njima?

Agrosaveti - Porodična proizvodnja džemova u Čumiću 01

Izbor našeg domaćina pao je na džem od šljiva i to bez šećera. Po njihovoj recepturi on se kuva na laganoj vatri oko 7 do 8 sati.

Agrosaveti - Porodična proizvodnja džemova u Čumiću 05

U ovoj proizvodnji učestvuje cela porodica. Svi rade sve kada god mogu i koliko je potrebno, od najmlađih do najstarijih Lazarevića. Ipak, ne sanjaju velike proizvodne snove kažu. Voleli bi iznad i pre svega, da ostanu verni kvalitetu, ali da ga opet malo više podele i sa drugima.Agrosaveti - Porodična proizvodnja džemova u Čumiću 02

I na kraju, čekajući nove zakonske okvire za pospešenje svoje proizvodnje, broj od 19 domaćih džemova u proizvodnji porodice Lazarević iz Čumića, polako raste. Na hiljade teglica godišnje odlazi putem cele naše zemlje, napravljenih pre svega porodično i s ljubavlju.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstLopovluk na poljima kao elementarna nepogoda
Sledeći tekstSremci u kruškama prepoznali priliku za profit

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime