Uzgoj kruške u južnom Banatu

0
3322
Agrosaveti - Plantaža krušaka u Vršcu 05

Iako širom južnobanatskih polja decenijama unazad caruju jabuke i šljive, zahvaljujući domaćinima, poput Miodraga Petrićevića iz Vršca, i kraljica među kruškama- viljamovka ponovo se uzdigla na pijedestal traženih voćnih vrsta.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ove godine njegova plantaža proslavlja punoletstvo, priča nam na početku razgovora naš sagovornik, dok razgledamo stabla sa kojih su berači prethodnih dana obrali bogat rod. Ovaj profesor fizičkog vaspitanja, zaljubljenik je u poljoprivredu od detinjstva te nije iznenađujuće to što svaki svoj slobodan trenutak provodi u voćnjaku.

Agrosaveti - Plantaža krušaka u Vršcu 04

Kao samouki voćar, morao je, kaže, neprestano da traga za neophodnim smernicama kako bi postigao što veći uspeh. Svima su nam podjednako dostupne biblioteke ali i savremeni vidovi komunikacije, te ne postoji valjan izgovor za nedovoljnu informisanost o osnovnim principima bilo koje proizvodnje, napominje Petrićević.

Adama Sultan 1120x180

Kaže da je i sam na početku pravio brojne greške, uprkos činjenici da mu je glavni mentor bio njegov otac, koji je bio profesor u Poljoprivrednoj školi u Vršcu. Ali je vremenom, kroz praksu, svaku grešku sveo na najmanju moguću meru.

PROČITAJTE I...  Trendovi u voćarstvu

Od njegovih početaka proteklo je 18 godina u kojima je, kako nam priča Miodrag, bilo i uspona i padova i teških ali uglavnom uspešnih sezona. S obzirom na to da je voćarstvo laboratorija pod otvorenim nebom, kako se često može čuti, svaka godina u proizvodnji krušaka je priča za sebe.

Aneri Galenika 1120x185px

Nemoguće bez protivgradnje zaštite i navodnjavanja

Treba biti veliki znalac, zaključuje Petrićević, kako bi mogao da „doskočiš“ svim potencijalnim prirodnim neprijateljima kruške. Voćarima su pogledi često upereni ka nebu a vremenska prognoza im je najvažnija informacija u toku dana, veli on.

Agrosaveti - Plantaža krušaka u Vršcu 03

Na prvom mestu su prolećni mrazevi i grad, koji su ih, kako navodi, ove godine prvi put zaobišli. Bez protivgradne zaštite nekako i može da se organizuje ta proizvodnja. Bez navodnjavanja, kako ističe ovaj voćar, bila bi nezamisliva, s obzirom na glinovito zemljište na kojem su zasadi podignuti.

U voćarstvu kiše nikada nije dovoljno, nastavlja on i dodaje da su njegovi sistemi za zalivanje bezmalo uključeni čak i u danima kada padaju kiše, s obzirom na to da su banatska polja neprestano žedna.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja prirodnih rakija na Kosmaju

Odabir sortimanta presudan za prinose

Hemijska nega i zaštita biljaka je u savremenoj voćarskoj proizvodnji postala neminovnost, navodi ovaj poznati vršački voćar. Ne postoji integralna zaštita kruške viljamovke, osim možda nekih autohtonih divljih sorti van voćarskih regiona. Odabir sortimenta, savetuje on početnike u toj proizvodnji, od presudnog je značaja za postizanje visokih prinosa.

Agrosaveti - Plantaža krušaka u Vršcu 06

Nabrajajući najotpornije i najtraženije kolekcijske, dekorativne sorte, on izdvaja „Pasa krasanu“ , „Boskovu bočicu“, „Abata fetel“ i „Kleržo“, dajući prednost „Pasa krasani“, koja je, uz viljamovku, najdominantnija na njegovoj plantaži.

Agrosaveti - Plantaža krušaka u Vršcu 02

Jedan od parametara koji se moraju uzeti u obzir prilikom pravilnog odabira sortimenta jeste i prilagodljivost date vrste na ekstremne temperaturne i druge klimatske promene, napominje Miodrag.

Orijentacija na domaće tržište

Berba na njegovoj plantaži je uspešno završena i najveći deo roda već je uskladišten u mini hladnjaču, do prve prodaje. Miodrag se orijentisao uglavnom na domaće tržište, pre svega na lokalne pijace, jer na njima postiže zadovoljavajuću cenu za svoj proizvod. Osnovni razlog zbog kojeg se njegove kruške nisu našle na ruskoj ali i trpezama drugih stranih zemalja jeste neadekvatna cena ali i kašnjenja u isplati ruskih otkupljivača.

PROČITAJTE I...  Savetovanje voćara u Novom Sadu

Agrosaveti - Plantaža krušaka u Vršcu 01

Bilo je apela pa čak i inicijativa u Vršcu za formiranjem voćarskih udruženja ali su one, kako kaže Miodrag Petrićević, zbog nedovoljne zainteresovanosti voćara, uglavnom bile neuspešne.

Planovi za budućnost

Trenutno, nije u mogućnosti da se upušta u intenzivniju proizvodnju, koja bi zahtevala veća ulaganja ali i 24-očasovni angažman. Osim toga, u njegovom okruženju malo ko od domaćina želi da proda zemlju, znajući da je ona, trenutno, jedan od glavnih resursa.

Miodrag ističe da i jedan hektar zemlje, koji poseduje, zadovoljava njegove voćarske ambicije a do penzije će, kako na kraju razgovora ističe, obezbediti sve uslove da mu voćnjak bude i mala oaza i beg od svakodnevnih briga i gradske vreve.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProblem rezistencije na mikrobe rešavati globalno
Sledeći tekstNovi zakon i stabilnije finansiranje ključni za komasaciju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime