Voćarsko vinogradarska proizvodnja u selu Suvodol

0
1311
Agrosaveti - Vocarsko vinogradarska proizvodnja Suvodol 05

Svake godine iz Smederevskog okruga se prema nekim podacima izveze preko 50 hiljada tona voća, čak i u lošijim poljoprivrednim godinama, što potvrđuje statistiku da je zasada sve više i da su proizvođači sve mlađi. Ali to ne znači da ne žive i višedecenijske porodične voćarske proizvodnje. Na imanju Markovića su danas četiri generacije i baš svi, uverili smo se učestvuju u radu kako u vinogradima, tako i u voćnjacima. Čak i oni najmlađi.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Oni stariji, kako su stasavali, tako su sticali i poljoprivredne diplome, tako da na ovom gazdinstvu u selu Suvodol ni danas ne manjka ni struke ni poljoprivredne prakse. Najstariji domaćin, Dobrica Marković, prisetio se svojih početaka i kada je svoje stečeno znanje počeo da primenjuje u prvim porodičnim vinogradima. Sin Boban se kaže porodičnoj proizvodnji posvetio nakon studija. Skoro dvadeset godina kasnije, voćarsko vinogradarska proizvodnja je skoro duplo proširena i na 10 hektara danas se uzgajaju breskve i kajsije, 2,5 hektara je pod vinovom lozom, a na parcelama od po 30 i 50 ari posađene su višnje, šljive i kajsije. I sve ove kulture kaže naš domaćin, iziskuju pažnju svih dvanaest meseci.

PROČITAJTE I...  Uzgoj vinove loze u selu Poljna

Nažalost, proizvođači ovog kraja još uvek nemaju mogućnosti za navodnjavanje. Markovići su stoga ostali verni onim sortama koje su pogodne bile i deceniju ranije, odnosno otporne. Boban međutim apeluje na proizvođače da danas i kulture i sorte biraju u skladu sa podnebljima i mogućnošću ili nemogućnosšću navodnjavanja.

Adama Sultan 1120x180

I lepe su ali i teške godine za ovom porodičnom proizvodnjom. Najviše problema zadaju vremenske prilike, odnosno neprilike i to je manje više strepnja svih voćara u kraju.

I prošla godina na početku ostavila je posledice po jabuku ovog proizvođača, te je kaže prinos bio umanjen za 30 odsto. Breskva se sa druge strane takoreći skuvala tokom visokih temperatura, ali je zato prošlogodišnje grođe na ovom gazdinstvu odlično rodilo kaže Boban. Najveći deo proizvoda odlazi na istočno evropsko tržište i naš domaćin je zadovoljan cenama kada roda ima. I stoga su želja za sistemom za novodnjavanje i protivgradna zaštita ostali kao najveća problematika na putu i dobrih prinosa i dobrih plasmana.

pylon galenika jan 023

I to su i planovi za naredne godine ovih proizvođača, kako bi podmladak mogao nastaviti porodičnu proizvodnju. Markovići za sada ne planiraju proširenje proizvodnje već ulaganja u kvalitet i njeno unapređenje.

PROČITAJTE I...  Sremci u kruškama prepoznali priliku za profit

Opširnije pogledati u prilogu.

KWS banner 728x90

Prethodni tekstTov bikova u selu Badovinci
Sledeći tekstEvropska konferencija o plasmanu voća Eurofruit 2017

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime