Uzgoj kineske urme u Srbiji

3
16608
Agrosaveti - Kineske urme 06

Stotinu pitanja i isto toliko potpitanja, nepoverljivih kupaca upućeno je našem sagovorniku, Dejanu Kovaču iz Bačkog Monoštora, rodonačelniku proizvodnje egzotične biljne vrste – kineske urme u Srbiji.

Spyrale Adama 1120x1080

I nakon šest godina, Dejan je još uvek jedini od koga u našoj zemlji možete da kupite to nesvakidašnje voće ali i sadnice. Hrabro se ovaj mladi Monoštorac, pre 6 godina, upustio u njen uzgoj, iako mu je internet bio jedini vodič. Ideja vodilja bila mu je da započne jedinstvenu ekološku proizvodnju, kojom se još niko ne bavi u Srbiji.

Internet i iskustvo jedini vodiči u proizvodnji

Kako nam je ispričao prilikom naše posete njegovom rodnom selu, prve sadnice dobio je na poklon od prijatelja iz Slovenije i od tog trenutka njegov rutinski život postao je dinamičan ispunjen brojnim nedoumicama.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti - Kineske urme 04

Šest godina kasnije, pokazalo se da kineskoj urmi odgovara vojvođansko podneblje ali, uprkos naizgled lakoj proizvodnji, Dejanu nije bilo nimalo lako, s obzirom na to da je, u nedostatku informacija, morao da uči na sopstvenim greškama.

Prskati se ne mora ali bez vode ne bi bila tako dugovečna i zdrava, dodaje Kovač. U svom ograđenom i uređenom voćnjaku od oko pola jutara, trenutno ima bezmalo 200 starih i mladih sadnica. Prosečan rod po stablu mu je 50 kilograma, a apsolutna prednost te biljne vrste jeste činjenica da je visokootporna i na tropske temperature ali i na domaće insekte i štetočine – kaže ovaj monoštorski proizvođač urmi.

PROČITAJTE I...  Selo iz kojeg NIKO NE ODLAZI

Agrosaveti - Kineske urme 03

No, ništa ne prepušta Dejan slučaju i trudi se da mu tokom cele godine voćnjaci budu „pod konac“. Nakon što bude pokupio sav ovogodišnji rod, jedan od poslova kojima će se posvetiti, kako kaže, biće oplemenjivanje zemljišta stajskim đubrivom.

Eksperimentisao je Dejan i sa pravljenjem sadnica. Praksa ga je naučila da uspevaju samo sadnice iz korenovog sistema. Uspeo je da zaintrigira i druge proizvođače širom Srbije koji su počeli da naručuju njegove sadnice. Što se tiče plodova oni su našli put do probirljivih kupaca. Od većih gradova za sada u Somboru i Novom Sadu gde, kako uz osmeh dodaje, ima i stalne kineske mušterije.

Velike mogućnosti obrade i kombinacija

Sveže, sušene, u prahu – neograničene su mogućnosti obrade i kombinacija te egzotične biljne vrste. U Kini je domaćini koriste, pre svega, kao čajeve a nisu retki ni slučajevi gde je brašno od urme osnovni sastojak za hlebove.

Agrosaveti - Kineske urme 02

Kod nas je našla primenu u domaćoj radinosti, pre svega za pravljenje džemova ali i rakija. Dok smo obilazili njegov voćnjak, Dejan se trudio da nam prenese i najsitnije detalje u vezi sa uzgojem kineskih urmi. Kako je podelio sa nama, one su najbolje kada još nisu postigle potpuno braon boju, pošto sa zrenjem omekšavaju i menja im se ukus koji je kiselkasto sladak i najviše podseća na jabuku.

PROČITAJTE I...  Prijavite se za BESPLATAN nastup na NS Poljoprivrednom sajmu

Kineska urma apsolutni hit u svetu

Ova drevna kineska biljna vrsta daje svoje dekorativne plodove već nakon druge godine i trpeljiva je na ekstremno niske temperature i od minus 30 stepeni. Ko je jednom proba poželeće je ponovo – uz osmeh govori Dejan i napominje da su u svetu kineske urme poslednjih godina apsolutni hit, imajući u vidu njihova lekovita svojstva.

Agrosaveti - Kineske urme 01

Te vitaminske bombice najbolji su saveznici u sezoni gripa i prehlade s obzirom na to da u sebi sadrže 20 puta više C vitamina od limuna. Takođe poboljšavaju probavu, snižavaju krvni pritisak a preporučuju se i damama koje su na rigoroznim dijetama.

Uz spoznavanje svih nepoznanica oko uzgoja žižule, jojobe ili iglice – kako je još zovu, misija mu je i osvajanje tržišta. Trnovita je sama biljka ali je takav i prodor na tržište. Mišljenja je da su kupci skeptični jer nemaju dovoljno saznanja o tom voću ali i zbog prilično visoke cene. Često se mršte kupci na pijacama kada čuju da je kilogram tog voća 500 dinara ali im se iznova vraćaju.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja u Radičeviću: Naučite iz iskustva drugih

Agrosaveti - Kineske urme 05

Promoter organskog gajenja voća

Pre nešto više od 6 godina, Dejan Kovač nije ni pomišljao da mu poljoprivredna proizvodnja bude svakodnevica. Kao bravar po zanimanju, godinama je radio u brodogradilištu i tako obezbeđivao egzistenciju svojoj porodici. Danas je u svom selu jedan od najpoznatijih voćara – promotera organskog načina gajenja voća sa ambicioznim planovima.

U iščekivanju sertfikata za organsku proizvodnju, želja mu je da se intenzivnije probije na domaće tržište, animirajući istovremeno i druge zainteresovane proizvođače na udruživanje, kako bi u godinama koje slede zajednički nastupili na inostranom tržištu, sa brendom iz Vojvodine – kineskom urmom sa bačke zemlje.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstNemamo more, ali možemo da razvijemo ribarstvo
Sledeći tekstNajlepša je moja njiva – jagode iz sela Belotinac kod Niša

3 KOMENTARA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime