U Centralnoj Srbiji otpočela berba kukuruza

0
1813
Agrosaveti - Berba kukuruza 01

U Centralnoj Srbiji otpočela je berba kukuruza, a sa njom i pravljenje silaže. Ranije posejane sorte uveliko se beru a kasnije posejane stići će prema rečima poljoprivrednika za desetak dana.

Adama Maganic 1120x180

Sorte koje su ranije posejane stigle su na branje beračem. Pod kukuruzom se u Šumadiji nalazi oko 45 000 hektara.

Ove godine kukuruz je dobro rodio, očekuju se rekordni prinosi ali ono što brine poljoprivrednike je otkupna cena koja prema njihovim rečima ne treba da bude ispod 20 dinara zbog troškova same proizvodnje.

MPS baneri II

„Ovde mi u Šumadiji imamo male parcele, male površine sejemo ali bi nam odgovarala cena od 20 dinara. Prošle godine bilo je tri do četiri tone po hektaru, baš ništa a ova godina će izvaditi prethodnu samo što nam je nafta skupa, to nas ubi. Kada krenu radovi na njivi treba dnevno po hektaru 100 litara nafte da bi sve prošlo dobro, kada se sabere i oranje i celokupna obrada to stvarno izađe na 100 litara, a to je negde oko 16 000 dinara sada“, kaže Zoran Prodanović – poljoprivrednik, selo Oplanić, Knić.

PROČITAJTE I...  Da li znate koji je najbolji herbicid za zaštitu kukuruza?

Priprema silaže

Kako počnu sa berbom kukuruza poljoprivrednici u Šumadiji kreću i sa pripremom silaže. Većina seoskih domaćinstava u opštini Knić kod Kragujevca bavi se pored ratarstva i stočarstvom pa deo prinosa kukuruza odlazi i na stočnu ishranu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

„Rod kukuruza nije loš, dovoljno je bilo kiše, sve je to solidno niklo i rodilo. Planiramo da uradimo od 15 do 20 prikolica silaže, to je nekih hektar i po do dva, a količina po prikolici je negde od dve do dve i po tone. Što je niklo na vreme to je prezrelo i može da se bere a ovo kasnije što je sejano to je sada za silažu odlično“, kaže Nenad Prodanović – poljoprivrednik, selo Oplanić, Knić.

Program podrške opštine Knić

Opština Knić poljoprivrednim proizvođačima putem programa podrške nudi pomoć učešćem u kupovini grla, mehanizacije i opreme.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

„U odnosu na prethodne godine ova godina je dosta bolja i očekujemo znatno veće prinose, a negde čak i rekordne u zavisnosti od sortimenta. U odnosu na sve poljoprivredne kulture sigurno negde od svih poljoprivrednih površina od 30 % do 40 % je pod kukuruzom. Podrška se uglavnom bazira na podršci za investicije kroz fizičku imovinom poljoprivrednih gazdinstava a tu je i podrška za poljoprivredne kredite gde kamatu i dodatne troškove plaća opština“, kaže Nebojša Arsenijević – koordinator kancelarije za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, opština Knić.

PROČITAJTE I...  Savet STRUČNJAKA za PRAVILNU proizvodnju KUKURUZNE SILAŽE

Ovogodišnja berba kukuruza u Šumadiji trajaće do oktobra a rod od osam do deset tona po hektaru nadomestiće loš prinos od prošle godine koji je bio čak za dve trećine manji.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews, RTV

Prethodni tekstUdruživanje poljoprivrednika
Sledeći tekstJedina farma krava u selu Kolut

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime