Udruživanje poljoprivrednika

0
410
Agrosaveti - Udruživanje poljoprivrednika 02

Statistika kaže da imamo usitnjene posede poljoprivrednih proizvođača. Ukoliko je cilj profitabilnost, važno je udruživanje poljoprivrednika. Ovakav vid saradnje može da dovede do toga da se pojave distributivni centri, koji bi uz osnovnu namenu imali prerađivački i edukativni karakter. Upravo naša sagovornica zagovara ovakav način udruživanja malih proizvođača.

Merpan-80-WDG-1038x172

„Krajnji cilj formiranja tog centra, jeste upravo bogat asortiman proizvoda iz prerade. Primarnih proizvoda koji će se preraditi, jer tu znamo da nam je jako slab asortiman. Ne smatra se finalizacijom proizvoda ako je proizvod samo zamrznut. Sada su nove tehnologije, pa imamo na primer, čips od paradajza, jabuke i drugih proizvoda. Oni se odavno proizvode u nekim razvijenijim zemljama, dok je to kod nas još uvek jako malo. Znači kvalitetan, skuplji proizvod i tesno povezana prerada sa primarnim poljoprivrednim proizvođačima. Prosto da to bude jedna celina. Da bi kako rastu potencijali i profitabilnost prerađivačima, tako isto da se postiže kod primarnih proizvođača“ – rekla je Jasmina Prodanov, konsultantkinja  za mala i srednja preduzeća.

PROČITAJTE I...  Novi Sad – podrška organskim poljoprivrednicima

Distributivni centri za pospešivanje poljoprivrede

Poznati smo po tome da prodajemo isključivo neprerađene sirovine. Postojanje ovakvih distibutivnih centara u mnogome bi pospešilo poljoprivredu, jer bi pre svega cena kranjih prerađenih proizvoda bila viša.

Delan Pro 1068x177px

Agrosaveti - Udruživanje poljoprivrednika 03

„Često se srećemo sa ovakvom jednom izjavom primarnih proizvođača. Mi bismo proizvodili i više, kada bismo imali siguran plasman, zagarantovanu neku cenu, gde ne bismo radili sa gubitkom. To je suština udruživanja“ – kaže Jasmina Prodanov.

Ekološki centar iz Đurđeva je osmislio ogledno dobro, koje bi objedinilo primarnu poljoprivrednu proizvodnju, preradu i nauku. Ovo eko održivo naselje bi bilo ogledno dobro, na kojem bi se primenjivala nova tehnologija.

Nimrod-1038x172

Agrosaveti - Udruživanje poljoprivrednika 01

„Ima mnogo problema, vezanih za organsku proizvodnju. Nedostaju i sadnice, sertifikovana semena, nedostaje pre svega zaštita. Kada govorim o distributivnom centru i da bi se sve zavelo pod našu zakonsku regulativu potrebno je lobirati. Potrebni su zajednički nastup i da se na tome poradi jer to nemamo. Nauka nam je tu značajna i taj projekat i sa tim ciljem da imamo to ogledno, pokazno, veliko, poljoprivredno dobro. Akcenat je na organskoj proizvodnji“ – napominje Jasmina Prodanov.

PROČITAJTE I...  Sušenje i plasman jabuka i paradajza

Na ovom projektu osim ekološkog centra iz Đurđeva, učestvuju i opštine Žabalj i istraživački centar Veljka Milkovića, čiji bi samogrevni objekti bili izgrađeni. Predlog idejnog rešenja postoji, a do kraja godine bi trebalo da se izgradi projektna dokumentacija, a onda sledi pronalaženje sredstava za realizaciju.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime