Jedina farma krava u selu Kolut

0
1788
Agrosaveti - Jedina farma krava u selu Kolut 04

Nekada je u selu Kolut kod Sombora skoro svaka kuća imala kravu i mleko isporučivala u Somboled, međutim danas to nije slučaj. Od 30-ak muznih krava, koliko ih danas ima u Kolutu, sva grla se nalaze na gazdinstvu Obrenović. Neđo i njegova dva sina još uvek ne odustaju, ali kako kaže domaćin, mlečno govedarstvo je u teškoj situaciji i pitanje je dana kada će i oni zauvek odustati od te proizvodnje.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Jedina farma krava u selu Kolut 06

„Mi smo u Kolutu ostali maltene jedini u ovoj proizvodnji. U susednom selu nema ni jedne krave, u onom drugom možda sve ukupno 20 grla. Cena mleka je nesigurna, neko kaže 25, neko 30, neko 40 dinara. Mi nikada ne znamo koliko ćemo dobiti. Legnu pare na kraju meseca, pa uzmi ili ostavi“ – žali nam se Neđo.

Neredovne premije i subvencije

Premije i subvencije bi bile dobar potez, samo da se redovno isplaćuju, dodaje naš domaćin. Kako kaže najžalije mu je što je decu zarobio sa jednom tako velikom obavezom kakva je proizvodnja mleka.

PROČITAJTE I...  Ima li spasa za tovno govedarstvo?

Agrosaveti - Jedina farma krava u selu Kolut 03

Obrenovići obrađuju 100-ak hektara, što svoje, što državne zemlje, a kao ni većina ni oni nisu zadovoljni najavljenim otkupnim cenama ovogodišnjih ratarskih kultura. Ono što najviše tišti naše poljoprivrednike, jeste nerealna cena nafte koja im praktično pojede zaradu, a da pritom svoj rad nikada ni ne računaju.

Agrosaveti - Jedina farma krava u selu Kolut 05

„Sve je poskupelo. I veštak, i hemija i gorivo. Već dve godine naš ministar ne može da nađe modus za gorivo. Šta predlažemo? – da se oslobodimo akcize. Ako Neđo obrađuje 50-100 hektara da dobije bar 50 litara, na primer.”

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Dugoročno planiranje – nemoguća misija

Gledajući sva ova nabrojana nezadovoljstva mladi se veoma teško odlučuju za ostanak na selu. U Kolutu je sve više praznih kuća, mladi su otišli ili u grad, ili u inostranstvo, te onda ni ne čudi zašto to isto i naš domaćin savetuje svoje sinove.

Agrosaveti - Jedina farma krava u selu Kolut 01

„Država treba da moli mlade ljude da ostanu na selu, da ih moli“ – smatra naš sagovornik.

Što se stočarstva tiče, Neđo kaže da je ono na njihovom gazdinstvu trenutno „na kvačilu“. Pustiti ili zadržati, odluka je koju će uskoro morati da donesu, bar kada je mlečno govedarstvo u pitanju.

PROČITAJTE I...  Uzgoj burske koze u Žablju

Agrosaveti - Jedina farma krava u selu Kolut 02

Mali pomaci u tovu su nešto što će ih možda okrenuti ka tome, ali se plaše da je i tu reč o trenutnom i ne tako dugotrajnom boljitku. Što ih opet ostavlja na vetrometini i činjenici da je dugoročnije planiranje u poljoprivredi, praktično nemoguće, smatra naš domaćin, Neđo Obrenović.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstU Centralnoj Srbiji otpočela berba kukuruza
Sledeći tekstUpitan kvalitet ovogodišnje pšenice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime