UN: Ozonski omotač Zemlje se oporavlja

0
920

Ujedinjene nacije su saopštile da je se Zemljin ozonski omotač konačno oporavlja od štete koju je prouzrokovala upotreba aerosol sprejeva i klima uređaja. Omotač iznad Zemljine severne hemisfere potpuno će se oporaviti do 2030. godine.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ozonski omotač je počeo da se tanji kasnih 70-tih godina prošlog veka, a naučnici su upozorili da je to posledica široke upotrebe hemikalija koje uništavaju ovaj Zemljin zaštitni atmosferski pojas.

Kao rezultat akcija koje su preduzete, očekuje se da će se ozonski omotač iznad Zemljine severne hemisfere potpuno oporaviti do 2030. godine, da će ozonska rupa iznad Anktartika nestati oko 2060, i da će se ozonski omotač nad južnom hemisferom oporaviti do polovine ovog veka, procena je naučnika koja je objavljena danas na konferenciji u prestonici Ekvadora Kitou.

Adama Sultan 1120x180

„To je stvarno dobra vest“ izjavio je Pol Njuman, glavni naučnik za pitanja Zemlje u Nasinom Godar centru za svemirske letove. „Ukoliko se nastavi sa smanjivanjem upotrebe substanci koje ugrožavaju ozonski omotač bićemo svedoci izuzetno velikih efekata“, dodao je on. „Međutim ja ne mislim da ćemo moći da proglasimo pobedu do 2060. godine, to će učiniti naši unuci“, zaključio je Njumen.

PROČITAJTE I...  Zaštitni pojasevi u organskoj proizvodnji

Ozonski omotač štiti Zemlju od ultraljubičastih zraka koji izazivaju rak kože, uništavaju letinu i proizvode druge probleme. Povećanim korišćenjem hemikalija nazvanih horofluoro karbonati koji oslobađaju hlorin i bromin, počelo je uništavanje ozonskog omotača.

galenika pylon 1120x85

Godine 1987. zemlje širom sveta su dogovorile protokol Montreal koje je predvideo zamenu ovih štetnih hemikalija. Ozonski omotač započinje na 10 kilometara od Zemlje i debeo je oko 40 kilometara.

Izvor: Agronews, Beta

Prethodni tekstNedovoljno voća i povrća za ishranu cele planete
Sledeći tekstZatvaranje kruga u agrobiznisu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime