Organska proizvodnja malina u Pivnicama

0
1928
Agrosaveti - Organska proizvodnja malina 01

Vojvođansko selo Pivnice postaje prepoznato na mapi organske poljoprivrede Srbije i to zahvaljujući mladim entuzijastima koji su rešili da nasleđena imanja pretvore u organska gazdinstva. Među njima je i naš sagovornik Dalibor Blažek koji se pre svega bavi uzgojem organske maline.

Adama Maganic 1120x180

„Bavim se organskom malinom, na površini od 500 m2. Planiram i proširenje kada budem imao svoje sadnice“ – kaže Dalibor Blažek, organski proizvođač, Pivnice.

Dalibor je na svom gazdinstvu zasadio organske sertifikovane sadnice maline, sorte Poloka. „Tržište je zainteresovano, jer je to mala parcela, imali smo čak i veća potraživanja maline, tako da su nam planovi da proširimo proizvodnju i pokrijemo sva potraživanja od jedne do druge berbe“ – kaže Dalibor Blažek.

MPS baneri II

Agrosaveti - Domaći sok od malina 02

Nije se bavio ozbiljnijim proračunima, ali smatra da bi se 1000 kg prinosa organske maline mogao da zatvori prodajni krug, od berbe do berbe. „Pored malinjaka, gajim baštu za sopstvene potrebe. Takođe sa organskim proizvodima ali ih ne prodajem, već proizvodim samo za sopstvene potrebe“ – kaže Dalibor Blažek.

PROČITAJTE I...  UN: Ozonski omotač Zemlje se oporavlja

Zaštitni pojas od lekovitog bilja

Položaj za ovaj organski malinjak je idealan, jer se na okolnim parcelama iako nisu sertifikovane, povrće gaji po organskim principima. Nema straha da će maline biti kontaminirane bilo kakvim hemijskim sredstvima.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Dalibor postavlja i zaštitni pojas sa raznovrsnim biljkama. Dok ne pronađe pelin koji bi sadio i od njega pravio preparate za zaštitu, trenutno sam rasađuje hajdučku travu i gavez.

Agrosaveti - Organska proizvodnja malina 02

„Stavljam zaštitni pojas pre svega zbog insekata, te radi lepšeg izgleda. U zaštitnom pojasu je komorač, neven, a između redova je kadifica, bob i dragoljub“ – rekao je Dalibor Blažek.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Đubrenje stajnjakom i sistem „kap po kap“

Pre sadnje maline zemljište je uzorano i nađubreno stajnjakom. Iako mnogi organski proizvođači izbegavaju đubrenje stajnjakom zbog daljnih problema sa korovom, na ovakvim malim parcelama sa mnogo rada i pažnje, ovo i ne mora da bude problem. U ovom malinjaku koriste i zalivni sistem kap po kap.

„Imao sam problema sa korovom, ali sa redovnim održavanjem sve se sredilo. Ne treba da se dozvoli da korov poraste i bude veći od biljke. Koristim samo prirodna sredstva za zaštitu, koprivu, gavez, hajdučka trava, pelin. Koristim i sistem za zalivanje kap po kap i to samo onda kada vremenski uslovi to zahtevaju“ – rekao je Dalibor Blažek.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Zajednički plasman

Dalibor Blažek svoje maline na tržište plasira zajedno sa ostalim članovima Udruženja proizvođača iz Pivnica. Čini se da su ovi mladi ljudi na najbolji način prepoznali značaj organske poljoprivrede nastupa na tržištu, jer svoje proizvode zajednički plasiraju u Beogradu, Novom Sadu, Bačkoj Palanci i Kuli. Razvili su sistem dostave i na kućnu adresu.

PROČITAJTE I...  Organski uzgoj MALINE – Od ideje do realizacije

Agrosaveti - Organska proizvodnja malina 03

Osim zajedničkog plasmana proizvoda oni razmenjuju i iskustva vezana za organsku proizvodnju na taj način pomažeći jedni drugima. „Ukoliko se desi da biljku napadne neka bolest pitam ostale proizvođače kako su to oni rešavali i savetovanjem jedni drugima pomažemo“ – napominje Dalibor Blažek

BTZ 1120x180px

Planovi za kupovinu veće hladnjače

Po isteku perioda konverzije gazdinstvo Blažek planira da proširi svoj malinjak, a razmišljaju o gajenju još nekog voća. Sada im je za preradu dovoljna mini hladnjača, ali po širenju nasada kupili bi i veću hladnjaču. Do sada nisu koristili subvencije koje obezbeđuje država, kao ni sredstva koja su dostupna putem različitih fondova, jer kako kaže Dalibor još uvek su mali.

Prethodni tekstProizvodnja vina u selu Lopušnik
Sledeći tekstNajlepša je moja njiva – ratarstvo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime