Bezobrazno visoke trgovačke marže

0
175
Agrosaveti - Proizvodnja sira i kajmaka Bečanj 03

„Mali proizvođač proizvede kajmak za 800 dinara po kilogramu, a trgovinski lanci ga prodaju za 2.000 dinara“. Kaže ministarka poljoprivrede: „To je tržišna ekonomija, neko ga kupi za 2.000″. Da, ali još bi ga više kupovali da je 1.200 dinara“, kaže Predrag Veljković, proizvođač mleka iz Pekčanice kod Kraljeva.

Adama Asorbital 1120x180

Komentarišući uvođenje taksi na uvoz (prelevmana) na mleko i nekoliko vrsta sireva Veljković kaže da moraju da se uvedu prelevmani na sve mlečne proizvode, da se uvedu premije na mleko veće za pet dinara – da iznose 20 dinara, i moraju se subvencionisati matična grla sa 40.000 dinara. „Moraju i da se ograniče trgovinske marže“, poručio je ovaj poljoprivrednik.

To isto su tražili i proizvođači mleka iz Mačve. Jedan od pet zahteva je bio da država pod hitno stavi trgovačke marže pod kontrolu i da one ne smeju da budu veće nego u EU. Za njih je neshvatljivo i neodrživo da su marže na mleko i mlečne proizvode veće od 30%, a da su te iste marže u EU od 5% do 8%.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Poljoprivrednici kažu da mleko treba da se uvozi u Srbiju samo kada ga nema dovoljno na tržištu, odnosno da uvoz bude – kontrolisan.

PROČITAJTE I...  Stočarska proizvodnja u selu Trgovište

Veljković ističe da prelevmani nisu dovoljni. Prema njegovim rečima, samo od jednog kilograma uvezenog mleka u prahu, za koji nema prelevmana, pravi se 5 litara mleka za konditorsku industriju.

1120x180px

Jedan od glavnih zahteva poljoprivrednika je i utvrđivanje minimalne otkupne cena mleka.

„To nam je najbitnije – da ujutru kad ustanemo znamo šta radimo i zašto ustajemo. Ministarka poljoprivrede je rekla da država ne može da da garantovanu cenu, već preporučenu – ali to onda nije obavezujuće za mlekare. Ona kaže da je minimalna po njenom proračunu 65 dinara, a mi tražimo 75 dinara – i nećemo odustati“, poručuje Veljković.

Adama Soratel 1120x1080

Izvor: N1

Prethodni tekstPravilna proizvodnja rasada – saveti
Sledeći tekstMetodi veštačkog izrojavanja pčela

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime