KORIJANDER štiti povrće od štetnih insekata

0
657
korijander
Foto: Wikipedia.org / Autor: ShahadatHossain - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91273860

Korijander je biljka pogodna za organsku proizvodnju. Osim što je lekovita i začinska biljka, korijander ima i zaštitničku ulogu povrtarskih kultura, kako na otvorenom (bašta, njiva), tako i u zatvorenom prostoru (plastenici, staklenici).

Adama Sultan 1120x180

U našoj zemlji korijander se gaji na izuzetno malim površinama, uglavnom u baštama i na okućnicama, kao začin i lekovita biljka. Međutim, on ima još jednu važnu ulogu, a to je uloga zaštitnika povrtarskih kultura. U udruženoj sadnji sa zelenom salatom, slačicom, kupusnjačama, spanaćem, lukovima i paradajzom može da smanji napade štetočina, poput bele leptirasti vaši. To je posebno izraženo u plastenicima.

Kako napraviti prirodni insekticid od korijandera

Etarsko ulje korijandera ima nematocidnu i insekticidnu aktivnost. Od njega može da se napravi insekticid sa kojim će se primarne povrtarske kulture zaštititi od vaši ili crvenog pauka. Ovaj insekticid se pravi tako što se isecka 80 grama cele biljke korijandera i prelije sa pola litre ključale vode. Kada se ohladi, procedi se i može da se upotrebljava.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Zreli plodovi korijandera, kada se osuše, imaju aromatičan i prijatan ukus. Kao začin se koriste u pekarskoj industriji, u prerađevinama od mesa, za izradu sapuna… Sveža biljka ima drugačiji ukus od zrelih  plodova, a zeleni delovi su bogati antioksidansima, vitaminima A, C i B12. Koristi se u supama, salatama, sosevima, prelivima…

PROČITAJTE I...  Matičnjak: Uzgoj, korist i upotreba

Korijander je odlična paša za pčele, jer su cvetovi bogati nektarom.

BioPlug 728x90px

Kratko uputstvo za uzgoj korijandera

Korijander uspeva na baštenskoj zemlji sa dodatkom komposta, ali zemljište mora da bude stalno vlažno. Ne treba ga gajiti u zemlji koja je bogata azotom, jer se onda umanjuje otpornost prema bolestima, a podstiče razvoj zelene mase na račun cvetanja, pojačava neujednačenost cvetanja i sazrevanja.

Reč je o biljci umereno toplog podneblja, te nije osetljiva na niske temperature, međutim, postaje osetljiva posle porasta stabla. Vegetacija je kratka, od setve do žetve prođe 90-120 dana.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ako se gaji zbog svežih listova, oni mogu da se seku na svake 2-3 nedelje, a uvek se ostavi nešto na biljkama da bi mogla da se obnovi. Ako se gaji zbog plodova, onda se žetva obavlja kada promene boju iz zelene u žutomrku, odnosno, kada biljka dobije karakterističan miris. Za korišćenje ploda kao začina neophodno je da se dosuši.

Više o uzgoju korijandera na otvorenom i u saksiji možete pročitati u članku Korijander: Široka primena, a lako se gaji.

PROČITAJTE I...  Majoran – Začin ljubavi i višenamenski lek

Izvor: Poljoprivredna savetodavna stručna služba
dipl. inž. Ljiljana Vuksanović

Prethodni tekstValerijana (macina trava): Najbolja biljka protiv stresa, nervoze i nesanice
Sledeći tekstPravilna proizvodnja rasada – saveti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime