Metodi veštačkog izrojavanja pčela

0
420
Agrosaveti---pcelarstvo-porodice-Petrovic---04
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Radi povećanja broja društava u pčelinjaku, u savremenom pčelarstvu se koristi veštačko izrojavanje pčela. Ono se zasniva na činjenici da su i delovi pčelinjeg društva izdvojeni iz pčelinjeg gnezda sposobni da oforme normalno pčelinje društvo ako se takvom delu društva doda sparena ili nesparena matica. Ili zatvoreni zreo matičnjak, ili da bar u takvom izdvojenom delu društva bude mladih radiličnih larvi od kojih će društvo sebi da odneguje mladu maticu.

Spyrale Adama 1120x1080

Postoji veliki broj metoda veštačkog izrojavanja, od kojih se većina izvodi pri kraju glavne pčelinje paše.

Izrojavanje na let pčela

Izrojavanje na let pčela je jedan od metoda, za njega treba izabrati jako društvo, koje se u prepodnevnim časovima uklanja u stranu sa postolja, a na njegovo mesto se postavlja prazna, čista košnica istog sistema. Potom se pregleda plodište, dok se ne nađe okvir na kome je matica. Njega treba preneti u sredinu prazne košnice. Do ovog okvira treba dodati još dva okvira sa leglom, otvorenim i zatvorenim, i pripadajućim pčelama. Zatim se do njih dodaju još dva okvira sa satnim osnovama, a potom i dva okvira sa medom i polenovim prahom.

LIBRETO 1120x180

Gnezdo je potrebno suziti pregradnim daskama i košnicu zatvoriti. To je novo društvo sa starom maticom, koje podseća na roj prvenac. Okvire u izrojenoj košnici treba srediti, košnicu popuniti veštačkim saćem  i odneti na novo mesto. Predveče, kada pčele izletnice napuste izrojenu košnicu i vrate se u košnicu gde je stara matica, potrebno je pregledati izdvojenu staru pčelu, i ako su svi okviri sa leglom posednuti pčelama, društvu treba dodati maticu u kavezu ili zreo matičnjak u štitu.

PROČITAJTE I...  Neraskidiva veza pčelarske porodice i autobusa iz 1965.

Društvo koje neguje matičnjake treba tri do četiri dana prihranjivati šećernim sirupom, kome se dodaje kvasac, bevipleksi sok od limuna. U izdvojenom društvima valja kontrolisati da li je matica oplođena i da li leže jaja.

Obrazovanje rojeva u lošijim godinama

Obrazovanje rojeva od materijala oduzetog iz više košnica je još jedan od metoda i on se primenjuje u lošijim pčelarstim godinama, kada želimo da uvećamo broj društava, a takođe se primenjuje i nekoliko dana pred glavnu pćelinju pašu, čime se na efikasan način suzbija i eventualna pojava nagona za prironim rojenjem kod jačih pčelinjih društava na glavnoj paši.

Ovaj metod se izvodi na sledeći način, u prepodnevnim satima od jačih društava oduzima se po 1-2 okvira sa leglom i pripadajućim pčelama na njima, kao i 1-2 okvira sa medom i polenom i pčelama na njima. Vodi se računa da matice ostaju u svojim košnicama. Oduzeti materijal se stavlja u praznu košnicu, najbolje podlošku, i to tako da se između okvira oduzetih iz raznih društava ostavlja rastojanje od 5 do 6 cm. Predveče, pošto su poljske pčeleizašle iz ove košnice, pristupa se formiranju novih rojeva po istom principu kao i u prethodnom metodu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj PČELA i proizvodnja meda MLADOG poljoprivrednika

Veštačko umnožavanje broja pčelinjih društava ima niz prednosti nad prirodnim rojenjem. Pčelar ga obavlja kada želi, umnožavanje se obavlja uz najmanji utrošak vremena, i izostaju neminovna dežuranja i angažovanja oko prirodnih rojeva. Izrojeno društvo ne gubi radnu sposobnost, a izrojavanjem se može sprečiti i nagon za prirodnim rojenjem.

Prethodni tekstBezobrazno visoke trgovačke marže
Sledeći tekstZaradite na stabilnim prinosima koristeći KWS hibride tolerantne na sušu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime