Prolećna setva nikad gora i skuplja, da li je sastanak sa premijerkom urodio plodom?

0
89
Agrosaveti---prolecna-setva---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Prolećna setva se ove godine u Srbiji obavlja u najtežim uslovima i najskuplja je do sada. Poljoprivrednici štede gde god mogu, koriste nedeklarisano seme,  štede na đubrivu i sredstvima zaštite. Istovremeno, nekoliko poljoprivrednih udruženja pokušava da se dogovori sa državom o preduzimanju hitnih mera kako bi se situacija u poljoprivredi popravila.

Adama Maganic 1120x180

Predstavnik Udruženja „Pančevački ratari“ Jovan Negovan izjavio je za Betu da je setva kukuruza i ostalih kultura skuplja oko 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Sejali smo uglavnom staro seme koje smo nekad držali za rezervu. Upotreba veštačkog đubriva je korišćena poput začina. Otaljali smo ovu setvu u nevreme jer je optimalni rok od 5. do 25. aprila prošao“, rekao je Negovan.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Neki poljoprivrednici, kako je rekao, „još nisu posejali, a možda i neće jer će, po svemu sudeći, jeftinije proći i odmoriti svoje zemljište za bolje dane“, pošto su žitarice pojeftinile do 40 odsto.

Setva protiče bez subvencija

Uvođenje eAgrara u sred prolećnih radova napravilo je, prema rečima Negovana, opštu pometnju, pa su zakasnili državni podsticaji za prolećnu setvu.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

„U Srbiji je opšti haos, dok u zemljama članica EU podsticaji idu normalno od 300 do 600 evra po hektaru, kod nas su 9.000 dinara, ni 80 evra. U uslovima otvorenih granica prema tim zemljama konkuretnost poljoprivrede Srbije je pala na nulu, pa nije konkurentna čak ni zemljama koje ratuju i svoje proizvode prodaju ispod cene koštanja“, rekao je Negovan.

PROČITAJTE I...  Starije žene na selu zdravstveno ugrožene, diskriminisane i siromašne

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je setva kukuruza u Vojvodini pri kraju i da vreme nije dozvolilo da se poštuju rokovi.

BTZ 1120x180px

Setva pšenice, kako je rekao, koštala je oko 180.000 dinara po hektaru, kukuruza oko 170.000, a suncokreta od 150.000 do 160.000 dinara. „Ako pšenica, koju je ove godine zahvatila retka bolest, žuta rđa i rodi pet tona po hektaru, a cena ostane 20 dinara po kilogramu, ‘zaradićemo’ 100.000, a uložili smo 180.000 dinara“, rekao je Jakšić.

Sve je u znaku štednje

Jakšić kaže da su poljoprivrednici ove godine štedeli na svemu u setvi da bi smanjili troškove. Kilogram mineralnog djubriva urea u januaru, kada se nabavljalo za prvu prihranu pšenice, koštalo je 100 dinara, a pre dve godine manje od 40 dinara.

Adama Forapro 1120x180

Troškove je, kako je rekao, delom smanjilo pojeftinjenje mineralnog djubriva KAN i AN za drugu prihranu pšenice, pa je sa oko 100 dinara po kilogramu cena pala na oko 50 dinara. Pšenica je ove godine na pojedinim parcelama, prema njegovim rečima morala da se zaprašuje zbog bolesti tri puta, a možda će morati još jednom, što povećava troškove proizvodnje.

PROČITAJTE I...  Vinogradarski registar za kvalitet grožđa

Jakšić je rekao da je tokom aprila i početkom maja problem pravila i suša jer bačeno djubrivo nije moglo da se rastopi i da je današnja kiša dobrodošla.

On je rekao da ni sam nije dobio novac za subvencije, iako se preko e-agrara prijavio prvog dana, kada je bio na 50.000 mestu i da je u južnom Banatu retko ko dobio taj novac.

Sastančenje sa državom

Na sastanku poljoprivrednika sa predstavnicima vlasti i resornim ministarstvom koji se održao u ponedeljak dogovoreno je da se sastanak u istom formatu održi i sledeće sedmice, kada će se, nakon obavljenih analiza i konsultacija, odlučivati o predlozima sa kojima su poljoprivrednici upoznali premijerku. Koji su zahtevi ujedinjenih poljoprivrednika možete pročitati ovde.

“Nikako nismo zadovoljni, zato što ne verujemo to što oni pričaju i opet ćemo biti prevedeni žedni preko vode. To je moj zaključak, kako se oni ophode prema nama i ne shvataju nas ozbiljno. Oni ne shvataju da mi tamo idemo da pričamo o problemima koji srpskog seljaka muče”, kaže za Danas Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

PROČITAJTE I...  Poljoprivrednici odložili protest

Nakon sastanka sa poljoprivrednim udruženjima, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručuje da je veoma važno voditi računa o domaćim poljoprivrednicima i da oni imaju podršku i razumevanje svoje države, saopšteno je iz njenog kabineta.

Izvor: Danas, Beta 

Prethodni tekstProgram zaštite i prihrane breskve i nektarine tokom intenzivnog porasta plodova
Sledeći tekstKora od vrbe – Najjači prirodni aspirin

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime