Čistka u poslu sa malinama

0
1948
Agrosaveti - Proizvodnja malina u Bogatiću 02

Iako je malina ove godine zvanično dostigla rekordnu cenu, za veliki broj malinara u Srbiji taj novac je i dalje ostao samo slovo na papiru. U problemu su i proizvođači i hladnjačari.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Jedna od najperspektivnijih voćki doživljava svoj apsurd ove godine. Malinari su ogorčeni, jer mnogi još uvek čekaju isplatu novca za malinu, a nudi im se sve niža cena.

Predsednik Udruženja proizvođača malina u Srbiji Dobrivoje Radović kaže za Politiku da mali otkupljivači ucenjuju proizvođače i predatu malinu isplaćuju po sve nižoj ceni. Kako navodi, prvo su plaćali 600 din/kg, a sada nude 500 dinara za kilogram ovog voća.

Adama Sultan 1120x180

Prema njegovim navodima, došli smo gotovo do kraja godine, a malinarima nije isplaćena ni polovina predate maline. Otkupljivači, koji su zapravo posrednici između proizvođača i velikih hladnjača, tvrde da im veliki trgovci nude svega 300 dinara za kilogram maline, jer je uvoze iz Poljske po toj ceni.

Nezvanično se može čuti da su otkupljivači u problemima, prezaduženi i da traže moratorijum za otplatu kredita, po modelu koji je odobren poljoprivrednicima.

pylon galenika jan 023

Šta je uzrok ovakvom stanju na tržištu?

Kako za „Politiku” kaže dr Aleksandar Leposavić, vodeći stručnjak za jagodasto voće iz Instituta za voćarstvo u Čačku, hladnjačari, jednostavno, nemaju novca.

PROČITAJTE I...  Savremena proizvodnja JABUKA i MALINA u selu MIROSALJCI

Cena maline u 2021. godini je bila dobra i tražnja za malinom na svetskom tržištu je rasla u postkovid periodu. Zbog neodgovornog postupanja stvorena je atmosfera da će cena maline da ide na gore u nedogled. Kako navodi Leposavić, u sezoni je pominjana i otkupna cena od 1.000 dinara za kilogram.

KWS banner 728x90

„Međutim, banke već neko vreme ne daju sredstva u biznis sa hranom, a ne samo sa malinom, a proizvođači su naplatili samo manji deo predatog roda. Nedostatak novca je doveo do toga da pojedini hladnjačari trenutno prodaju „originale” (neprebranu smrznutu malinu) po cenama daleko manjim od onih pisanih na otkupnim listovima u kampanji berbe“, objašnjava Leposavić i upozorava da će ova situacija imati dugoročne posledice za biznis sa malinom, od koga živi više desetina hiljada ljudi u našoj zemlji.

Često se može čuti da trenutna situacija predstavlja čistilište u poslu sa malinom i da će to dovesti do propadanja velikog broja malih, srednjih pa i velikih hladnjačara“, kaže Leposavić.

Izvor: Politika 

Prethodni tekstKako kontrolisati prezimljavanje pčela
Sledeći tekstUzgoj šampinjona u bašti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime