Kako kontrolisati prezimljavanje pčela

0
305
pcelinjak zima kosnice
Foto: Pixabay

Ako pčelar ne kontroliše prezimljavanje pčela, dešava se da preko zime izgubi i veći broj pčelinjih društava.

Adama Maganic 1120x180

Optimalna veličina uzimljenog društva pčela je između 8-15.000 pčela. U takvom društvu ukupan zimski mortalitet pčela je najmanji i ne prelazi 18 procenata.

Kada se tokom zime pojavi po koji topli dan sa temperaturom iznad 12 C (u našim uslovim to nije tako retko), pčele će izlaziti iz košnice na takozvani pročisni izlet, da bi iz debelog creva izbacile izmet.

Paradajz 1120x180

Ponašanje pčela kao indikator

Prema ponašanju pčela koje izleću i uleću u svoju košnicu iskusni pčelar može da odredi i stanje društva u toj košnici.

Ukoliko pčele hitro uleću i izleću, to je znak dobrog prezimljavanja. Obrnuto, ako se pčele dugo zadržavaju na poletaljci ili čeonom zidu košnice, u takvom društvu najčešće nešto nedostaje. Možda je društvo ostalo bez matice, ili nema hrane, a može da bude i napadnuto od miša useljenog s jeseni. Na kraju ne treba isključiti i eventualno oboljenje društva od nozeme, ili nedavno konstatovanog parazita pčela u našoj zemlji poznatog pod imenom varoa.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Dužnosti pčelara

Prva je dužnost pčelara da bez odlaganja hitno pregleda sumnjiva društva da bi preuzeo mere za njihovo spašavanje od uginjavanja. Najčešće se dešava da, bilo iz kojih razloga, društvo nema maticu. Takvim društvima treba odmah dodati maticu iz rezerve, a ako je nema obezmatičeno društvo se mora spojiti sa nekim drugim društvom. U protivnom, u njemu bi se pojavile lažne matice, što vodi uginjavanju društva.

PROČITAJTE I...  Iskustva školovanog pčelara: Bez selidbe košnica nema ni zarade

Ako nema dovoljno hrane za prezimljavanje pčela, potrebno je dopuniti je dodavanjem saća  sa medom ili šećerno – mednog testa. Kada je u pitanju bolesna pčela, potrebno je preduzeti mere za njeno lečenje, pošto se prethodno od nadležne institucije dobije nalaz bolesti i uputstvo za lečenje. U slučaju da se u gnezdu pronađu tragovi miša najbolje je da se napadnuto društvo preseli u drugu praznu košnicu, jer se miš pregledom teško isteruje iz gnezda.

Krompir 1120x180

Kada uspešno prezime, pčelinja društva će po svom prirodnom nagonu, u borbi za opstanak i produženje vrste, početi da se obnavljaju prilivom mladih pčela radilica, koje se izvode iz prvog legla.

Prethodni tekstNapravite sami SIRUP od BOROVIH IGLICA: Jača imunitet, protiv prehlade i kašlja
Sledeći tekstČistka u poslu sa malinama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime