Da li ima dovoljno semena kukuruza?

0
287
Agrosaveti - Rod kukuruza 01

Situacija sa semenom kukuruza što se tiče snabdevanja tržišta nije najpovoljnija. Glavni razlog za smanjeno snabdevanje pojedinih FAO grupa i hibrida leži u uslovima semenske proizvodnje u 2020. godini i to pre svega u zemljama kao što su Mađarska i Rumunija, kao najveći prozvođači semena u našem regionu. Nepovoljni klimatski uslovi u ovim zemljama, pre svega izrazita suša, doveli su do pada prinosa semenskog kukuruza i poremećaja u snabdevanju pojedinih hibrida.

Coltrane 1120x180

Prinosi semenskog kukuruza su bili umanjeni za 10-50% u odnosu na planirane prinose. U Srbiji prinosi su smanjeni 15-20% u odnosu na planirano. U drugim zemljama u okruženju ove brojke idu čak do 50%, kao što je to npr. u Rumuniji.

Redakcija Agrosaveta razgovarala je sa vodećim semenskim kućama u Srbiji, koje su nas uverile da će semena biti dovoljno, ali da neće svi proizvođači posejati željene hibride.

Vertigo CC3 728x90

“Što se tiče situacije sa snabdevanjem semenom Pioneer-a ona je uglavnom zadovoljavajuća. Veći deo proizvodnje semena potiče sa domaćih njiva gde su ostvareni dobri prinosi i kvalitet semena. Problem nastaje sa onim hibridima koji su proizvedeni u zemljama pogođenim sušom, tako da je raspoloživa količina semena manja od prvobitnih potreba. U ovom trenutku, sa uvozima koji su u toku, Corteva će uspeti da zadovolji najveći broj svojih kupaca semenom Pioneer hibrida kukuruza.” – ističe Corteva Agriscience.

PROČITAJTE I...  Uzgoj soje u Temerinu

Agrosaveti seme kukuruza deficit 01

“Što se tiče ukupne količine semena, mi verujemo da će one biti dovoljne. Sam raspored željenih hibrida neće biti optimalan za proizvođača. Portfolio Dekalb hibrida kukuruza kompanije Bayer u poslednjih par godina se izdvojio u smislu postizanja natprosečnih prinosa i optimalne vlage semena tokom žetve. Ovo je izazvazalo veliku potražnju. To je dodatno uticalo na dobijanje utiska nedostatka semena, pored svih navedenih problema u samoj proizvodnji semena. Kompanija Bayer ulaže veliki napor da isporuči tražene količine semena na tržište Srbije do same setve.” – poručuje kompanija Dekalb.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

PROCENA: VIŠE OD MILION HEKTARA POD KUKURUZOM OVE GODINE

Dobra cena kukuruza, kao i veoma dobri rezultati prinosa ove kulture uticali su da proizvođači povećaju svoje planove za 2021. godinu. Očekuje se da površine pod kukuruzom dostignu najviši nivo u poslednjih 10-tak godina.

“Semena bi trebalo da bude dovoljno, ali zasigurno je da dobar deo proizvođača neće posejati one hibride koje su želeli ili planirali. Oseća se pojačana tražnja i nervoza. Definitivno je sve krenulo nešto ranije u odnosu na prošlu godinu. Naše seme je iz uvoza. Suočavamo se sa sporadičnim logistiškim i administrativnim poteškoćama koje uspešno prevazilazimo. Svo seme bi trebalo da bude operativno do sredine marta.” – ističu u kompaniji Limagrein.

Tekton 1068x180px

Agrosaveti seme kukuruza deficit 02

DEFICITARNE FAO GRUPE 300 I 400

Utisak sa terena definitivno potvrđuje nedostatak semena kukuruza kod određenih semenskih kuća i to hibrida iz FAO grupa 300 i 400. Razlozi za to su kao prvo lošija prethodna godina za semensku proizvodnju u čitavoj Evropi. To je rezultiralo smanjenje raspoložive količine semena za sezonu 2021. Sa druge strane, zalihe iz prethodnih godina su bile na minimalnom nivou. To opet nije moglo da nadomesti deficit sa semenima. Treća stvar je povećanje površina pod kukuruzom u Srbiji. Očekuje se da ove godine nadmaši milion hektara, smatraju u kompaniji Raiffeisen Agro Beograd.

PROČITAJTE I...  Promet roba na produktnoj berzi

“Što se tiče stanja sa RWA semenima kukuruza, mi smo ove sezone uspeli da obezbedimo i više nego što smo planirali semena za naše tržište. Usled okolnosti na tržištu, a sa druge strane odličnih rezultata naših hibrida, svo seme kukuruza je rasprodato početkom februara. Proizvodnja RWA semena kukuruza nalazila se u Austriji i Slovačkoj koje su tradicionalno poznate po dobrim uslovima za semensku proizvodnju. Kao i svake godine, seme koje smo obezbedili je vrhunskog kvaliteta. Nadamo se još jednoj uspešnoj sezoni pred nama.” – poručuju iz kompanije RWA.

Baner merlin Flexx

JOŠ UVEK IMA SEMENA ALI NE JOŠ DUGO

Trenutno još uvek ima semena kukuruza u firmama, zadrugama i maloprodajnim objektima, ali ne dugo. Dodatni problem proizvođačima predstavlja to što nema dovoljno željenih hibirda pa se moraju odlučivati za nešto drugo. Svemu ovome još doprinosi i trenutna viša cena merkantilnog kukuruza na tržištu kao i najavljen ugovor za izvoz sa Kinom. To bi značilo dobru cenu merkantilnog kukuruza i na jesen, smatraju u kompaniji Agrimatco.

PROČITAJTE I...  Tretman semena Pioneer sa biostimulantom Lumibio Kelta

Agrosaveti seme kukuruza deficit 03

“Trenutno celokupna količina semena kukuruza koja stigla u zemlju i stiže još iz uvoza ovih dana je rezervisana, tako rečeno rasprodata. Jedino ima slobodnog semena suncokreta, trenutno.” – kažu iz kompanije Agrimatco.

Što se tiče ukupnih količina semena, u kompaniji Agromarket smatraju da će semena biti dovoljno ukoliko se proizvođači odluče za nešto kasnije FAO grupe zrenja 500 i 600. Proizvođači treba da obrate pažnju i na hibride domaćih selekcionih kuća čijeg semena za sada ima dovoljno, ističu u ovoj kompaniji.

“Distribucija semena kukuruza od strane kompanije Agromarket odvija se ubrzanim tempom uz maksimalan napor da u najvećoj mogućoj meri zadovoljimo želje naših kupaca.“ – ističu u Agromarketu.

POJAČANA POTRAŽNJA ZA SOJOM I SUNCOKRETOM

Usled situacije sa deficitom semena kukuruza, povećana je potražnja za semenom soje i suncokreta, čijeg semena, kako kažu, ima dovoljno.

Prethodni tekstMladi voćar iz Kamendola – U voćarstvu vidim perspektivu
Sledeći tekstRen – proizvodnja u Manđelosu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime