U turijskom ataru počela žetva soje, kukuruza i vađenje repe

0
126
Agrosaveti---Turija---repa---soja---kukuruz---01

Tokom prve nedelje septembra, prilikom naše posete Turiji, primetili smo da su ljudi započeli vađenje repe. U isto vreme u ataru su kosili soju i u blizini brali kukuruze. Dakle, lagano dospevaju sve ratarske kulture. Međutim, to više nisu dani kada se ljudi raduju plodovima svoga rada, već su to dani kada se uzima digitron u ruke, računaju gubici i tek nešto malo zarade, kaže nam poljoprivredni proizvođač iz Turije, Miodrag Trifunović.

“Radim oko 70 hektara zemlje, repa, kukuruz i soja. Pšenicu sam izbacio pre dve godine. A što se repe tiče, i o njoj ću dobro porazmisliti za dogodine. Evo pre dva dana je završen suncokret, a danas se bere kukuruz, vadi repa, skida soja, izgleda da ćemo u nedelji dana sve završiti.” – kaže nam naš domaćin, Miodrag.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

DIGESTIJA NEŠTO LOŠIJA OVE GODINE

Što se repe tiče, godina je kažu bila izazovna. Delovalo je da će sve biti u redu, pa opet ne treba trčati pre rudu sa zaključcima, kaže Miodrag.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Sve zavisi od lokaliteta gde je repa, mi je imamo na dva mesta i razlika je ogromna. Zavisi da li je bilo kiše ili ne. Trenutno je digestija slabija, ali je repa krupna, pa evo dok nema kiša, idemo to da izvadimo.” – dodaje Miodrag.

PROČITAJTE I...  Uzgoj soje u Temerinu

Agrosaveti---Turija---repa---soja---kukuruz---03

Dosta poljoprivrednika je i u ovom delu Vojvodine odustalo od proizvodnje repe, a osnovni razlozi su cena i veliki odbici, ističe naš domaćin.

Biofor baner 728x90

“Ne prihvata se tvoja analiza, već ono što ti oni kažu, tako je. Odbici na repi mogu biti veliki. Kvote na šećer su izgubljene, tako da je repe sve slabije. Jedino ko je kao onomad prodavao Hrvatima na crno, ko nije bio ugovorom obavezan, taj je nešto i uzeo. Inače, nema tu neke računice, koliko se oko nje naradimo, nije ekonomski isplativa.” – ističe naš sagovornik.

“POSEJ ONO ŠTO MOŽEŠ OSTAVITI NA TAVANU”

Odustao je naš domaćin od pšenice definitivno, iako je svestan da je dobro gajiti je zbog plodoreda, međutim, teško je raditi kada u startu znaš da radiš za minus. Na kraju to bude bačena godina, ističe naš sagovornik.

Kao što smo rekli počela je i vršidba soje. Kod Miodragovog kolege prinos je bio oko 1,5 tonu po jutru, a reč je ozbiljnim ratarima, dodaje naš sagovornik. A da li će onda ovo biti godina kukuruza?

PROČITAJTE I...  Prolećna setva 2020.

“I to zavisi od lokaliteta, ovde u Turiji nije bilo kiše, tačnije, kasnila je bar dve nedelje. Tako da će se to osetiti i na kukuruzu, a oseti se i na soji.” – kaže Miodrag.

Agrosaveti---Turija---repa---soja---kukuruz---02

Koliko god može kukuruza da ostavi kući, naš domaćin tako i uradi držeći se one stare: “sej ono što možeš popeti na tavan”.

RASPRODAO OVCE ZBOG LOŠE CENE JAGNJADI

Na ovom prelepom salašu porodice Trifunović do skora je bilo i ovaca, međutim, sve su rasprodali nakon deset godina posvećenosti.

“Imao sam 50 ovaca, ali jaganjci nikome nisu trebali, a kada bih i našao kupca, cena je bila katastrofa. Plaćali su 190 dinara. Kažu korona je, možda, ali ta cena je katastrofa.” – ističe naš domaćin.

A upravo zbog svih ispričanih problema koji se ponavljaju iz godine u godinu, Miodrag ozbiljno razmišlja da jednostavno odustane, da se zaposli, jer kako kaže uz sav trud koji ulaže, postignuti rezultat nije dovoljan za pristojan život.

“Volim ja poljoprivredu, volim sve ovo, ali to nije dovoljno. Gde ću biti dogodine, nisam siguran, možda u nekoj firmi, ali…ajde da se vidimo sledeće godine…biće ovo duga zima za razmišljanje.” – dodaje Miodrag.

PROČITAJTE I...  Vrhunski prinosi Syngenta Artesian hibrida

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime