Zasadi useva na nezakupljenim državnim njivama

0
155
sunockret 01
Foto: Pixabay

U opštini Alibunar otkriveno je nelegalno korišćenje preko 180 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Tokom prošle sezone insektori su redovnom pretragom terena otkrili nelegalne zasade različitih biljnih kultura na desetinama parcela nezakupljenog državnog poljoprivrednog zemljišta koje su posejali „poljoprivrednici“.

Najnoviji slučaj uzurpacije nezakupljenih državnih njiva zabeležen je i procesuiran u ataru opštine Alibunar, u katastarskoj opštini Nikolinci. Poljočuvarska služba otkrila je nelegalne zasade suncokreta na 181,82 hektara.

Adama Sultan 1120x180

Opština Alibunar je obezbedila bespravno zasnovan zasad, a Ministarstvu poljoprivrede i opštini Alibunar prijavile su se dve osobe da su zasejale suncokret na 147,57 hekara. Shodno zakonu, dužni su da uplate na račun budžete 1.221,57 evra po svakom nelegalno zasejanom hektaru, kako bi mogli da pristupe skidanju useva. Ukoliko to ne urade, opština Alibunar će raspisati javnu nabavku i sama to učiniti.

Lokalne samouprave godinama vode ovakve bitke, piše Politika. Njihovi poljočuvari i poljoprivredni inspektori nagledali su se različitih „tehnika“ krađa. Osim klasičnih ratarskih uzurpatora, jedan od dosetljivih primera je i taj, da se na licitaciji zakupi državno zemljište za obradu, a onda se zaboravi na potpisivanje ugovora i plaćanje zakupa. Naravno, oranice se zaseju.

galenika psenica LG 1120x185px

Pored ovakvih vidova uzurpacije nezakupljenog državnog zemljšta, registrovano je i nenamensko tretiranje plodne zemlje. Tako su na hektarima državnih njiva službe otkrile hangare, divlje deponije, a zabeležen je i zakorovljeni hipodrom i fudbalsko igralište.

PROČITAJTE I...  Gde je novac od izdavanja vojvođanskih njiva?

Izvor: Politika

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstMladi voćar sa velikim iskustvom – Četvrta generacija poljoprivrednika!
Sledeći tekstSadnja povrća, cveća i radovi u vrtu u SEPTEMBRU

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime