Zasadi useva na nezakupljenim državnim njivama

0
196
sunockret 01
Foto: Pixabay

U opštini Alibunar otkriveno je nelegalno korišćenje preko 180 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Adama Asorbital 1120x180

Tokom prošle sezone insektori su redovnom pretragom terena otkrili nelegalne zasade različitih biljnih kultura na desetinama parcela nezakupljenog državnog poljoprivrednog zemljišta koje su posejali „poljoprivrednici“.

Najnoviji slučaj uzurpacije nezakupljenih državnih njiva zabeležen je i procesuiran u ataru opštine Alibunar, u katastarskoj opštini Nikolinci. Poljočuvarska služba otkrila je nelegalne zasade suncokreta na 181,82 hektara.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Opština Alibunar je obezbedila bespravno zasnovan zasad, a Ministarstvu poljoprivrede i opštini Alibunar prijavile su se dve osobe da su zasejale suncokret na 147,57 hekara. Shodno zakonu, dužni su da uplate na račun budžete 1.221,57 evra po svakom nelegalno zasejanom hektaru, kako bi mogli da pristupe skidanju useva. Ukoliko to ne urade, opština Alibunar će raspisati javnu nabavku i sama to učiniti.

Lokalne samouprave godinama vode ovakve bitke, piše Politika. Njihovi poljočuvari i poljoprivredni inspektori nagledali su se različitih „tehnika“ krađa. Osim klasičnih ratarskih uzurpatora, jedan od dosetljivih primera je i taj, da se na licitaciji zakupi državno zemljište za obradu, a onda se zaboravi na potpisivanje ugovora i plaćanje zakupa. Naravno, oranice se zaseju.

1120x180px

Pored ovakvih vidova uzurpacije nezakupljenog državnog zemljšta, registrovano je i nenamensko tretiranje plodne zemlje. Tako su na hektarima državnih njiva službe otkrile hangare, divlje deponije, a zabeležen je i zakorovljeni hipodrom i fudbalsko igralište.

PROČITAJTE I...  Država iz restitucije izuzela najbolje zemljište

Izvor: Politika

Adama Soratel 1120x1080
Prethodni tekstMladi voćar sa velikim iskustvom – Četvrta generacija poljoprivrednika!
Sledeći tekstSadnja povrća, cveća i radovi u vrtu u SEPTEMBRU

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime