Ispovest stočara: Propali smo sa 300 grla ovaca, nismo mogli više da izdržimo

0
926
Agrosaveti---romanovska-ovca---01

Priča Grujice Žunića, iz sela Zablaće, koje se nalazi u Mačvi, nalik je mnogim pričama sa kojima se svakodnevno susrećemo putujući po Srbiji. On je imao 300 ovaca, koje je držao zajedno sa bratom. Radili su vredno i danonoćno da bi na kraju bili prinuđeni da napuste celokupnu proizvodnju, jer su došli u situaciju da nemaju zaradu, već da zarađeni novac prosleđuju poljoprivrednim apotekama, matičaru, veterinaru i ostalim službama.

Adama Asorbital 1120x180

Kako nam priča Grujica, kada da su formirali stado njihov izbor bila je romanovska ovca, zbog brže i bolje reprodukcije i kvalitetnog matičnog stada, jer se za godinu do dve dana stado duplira, a ojagnji se često po troje ili četvoro jaganjaca. Ipak, stado je rasprodato, jer je zbog pandemije posao stao, a naš sagovornik ostao bez novca i prihoda.

Kašnjenje subvencija ih dotuklo

Kada je reč o subvencijama Grujica kaže da je redovno podnostio zahteve i dobijao iste. Problem je što su subvencije dosta kasnile, a hrana mora svaki dan da se obezbedi životinjama, kao i prisustvo veterinara.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Nenaplaćenih subvencija je ostalo u iznosu od oko 15.000 evra što je cifra koja natera proizvođača da neminovno stavi ključ u bravu. Novac uložen u farmu relativno se brzo vratio, nakon samo 2 godine poslovanja, ali ipak, nije se moglo dalje, ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Romanovske ovce u selu Kolut

Selo napušteno i prazno

Selo Zablaće, smešteno u Pocerini, nekada je bilo poznato po bogatim farmama, gde je svaka kuća imala po 15-20 krava. Danas u tom istom selu nema više od 30 komada rogate stoke, uz izuzetak 2 proizvođača koji imaju oko 50-tak grla, sve drugo je napušteno i prazno.

1120x180px

Mali proizvođači koji su nekada živeli od proizvodnje mleka i sira su propali. Nema svinja, krava, ovaca, štale i obori su prazni, a uskoro će i selo biti bez ljudi, i to onih mladih koji mogu da vrate proizvodnju na nekadašnji nivo. Okolna sela zadesila je slična sudbina kao Zablaće. Vrlo brzo neće imati gde da se kupi litar svežeg, domaćeg mleka, a o mesu i da ne govorimo.

Umesto da ljudi poput Grujiće Žunića i drugih uspešnih poljoprivrednika, razvijaju svoja gazdinstva i da ostaju na selu, prinuđeni su da rade kod privatnika za nisku platu i pomire se sa sudbinom malih proizvođača osuđenih na propast.

Adama Soratel 1120x1080

Poslušajte ceo razgovor:


Sagovornik: Grujica Žunić, poljoprivrednik iz sela Zablaće, Mačva

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01
Prethodni tekstSadnja povrća, cveća i radovi u vrtu u SEPTEMBRU
Sledeći tekstLG pšenica-čista petica!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime