Proizvodnja supstrata je lakša nego što se misli

0
142
zemlja supstrat perlit
Foto: Pixabay

Za setvu i pikiranje rasada, ožiljavanje reznica mogu da se koriste gotovi supstrati, a može se i napraviti zemljišna smeša.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Supstrat za ožiljavanje reznica se pravi tako što se se napravi smeša treseta (pH 3,5-4,5) i perlita ili peska u odnosu 1:1.

Supstrat za setvu i sadnju

Zemljišna smeša treba da bude slabo kisele reakcije (pH 5,5-6,5), meka i rastresita i da dobro propušta vodu, kao i da je bogata korisnim mikroorganizmima. Što se tiče kiselosti, izuzeci postoje, ukoliko se radi o biljkama koje su poznate po tome da traže kiselu ili alkalnu sredinu.

Adama Sultan 1120x180

Najbolje rezultate pokazala je smeša od treseta, zgorelog stajnjaka i busenjače. Umesto busenjače može da se koristi pesak ili perlit.  Što se tiče razmera, one mogu da budu:

  • 1/3 treseta Sphagnum (sa pH 5,5-6,5), 1/3 pregorelog stajnjaka i 1/3 busenjače ili peska ili perlita,
  • 50% treseta Sphagnum (sa pH 5,5-6,5), 35% pregorelog stajnjaka i 15% busenjače ili peska ili perlita.

Uglavnom se koristi dobro pregoreo goveđi stajnjak, mada može da se koristi i zreo stajnjak samo je potrebno da je prethodno negovan prevrtanjem, rešetanjem i zalivanjem.

Aneri Galenika 1120x185px

Busenjača je livadska zemlja, a nastaje razlaganjem livadskog busena. Ašovom se skine površinski sloj debljine 10-ak cm i slaže se jedno na drugo do metar visine, tako da je trava okrenuta prema travi. U toku leta gomilu treba 2-3 puta prekopati i zaliti.

PROČITAJTE I...  Povrće u plasteniku

Pošto nam za većinu biljnih kultura treba blago kisela reakcija, treba sprovesti test kiselosti busenjače. To možete da uradite sami, a opis je u članku: PROVERITE sami KVALITET ZEMLJIŠTA u bašti JEDNOSTAVNO I JEFTINO. Za neutralizaiju kiselosti na svaki 1m³ busenjače treba dodati negašeni kreč (za pH 4 dodaje se 3kg negašenog kreča, a ako je pH 6 dodaje se 1kg. Umesto negašenog kreča može da se stavi pepeo i to 3-4kg na svaki m³ zemlje. Kada želimo da upotrebimo busenjaču treba da se proseje kroz grubo sito.

Ako želite da saznate više o perlitu, sugerišemo da pročitate članak: PERLIT – Tajna uspešnog uzgoja povrća i cveća.

Dodavanje mineralnih đubriva

Nakon što je zemljišna smeša pripremljena, po potrebi mogu da se dodaju mineralna đubriva. Mogu da se stave odmah ili dodaju kasnije, tokom zalivanja. Primenjuje se formulacija koja je u skladu sa zahtevima biljaka.

Ukoliko se stavlja direktno u supstrat pre setve/sadnje, neka opšta smernica je da se na 1m³ supstrata doda:

  • azotno đubrivo – KAN u količini od 0,1 do 0,3kg na 100kg supstrata ili svega 0,7 do 2,1kg mineralnog đubriva na 1m³ supstrata.
  • fosforno đubrivo – superfosfat, u količini od 0,1 do 0,5kg na 100kg supstrata ili 0,7-3,5kg mineralnog đubriva na 1m³ supstrata.
  • kalijumovo đubrivo – kalijum-sulfat, u količini od  0,1 do 0,2kg na 100kg supstrata ili 0,7 do 1,4kg na 1m³ supstrata.
PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u selu Jelenča

Dezinfekcija supstrata zaparivanjem

Preporuka je da se uradi dezinfekcija supstrata vodenom parom pre upotrebe.

Može da se iskoristi limeno bure, tako što se na 20-30 cm od dna stavlja sitna rešetka. Ispod rešetke se probuši rupa za crevo (dovod vode). Bure se izdigne kako bi se ispod založila vatra. Voda se sipa ispod dovoda za vodu i rešetke. Na rešetku se stavi supstrat. Pari se 15-20 minuta, odnosno para treba da probije supstrat. Dezinfikovani supstrat se slaže na čisto mesto. Kada je cela količina dezinfikovana, pokriva se čistom folijom i koristi nakon 7 dana.

Referenca: PSSS
Ivana Trifković, MSc inženjera poljoprivrede, ratarstva i hortikulture
Novica Milenković, savetodavca Poljoprivredne stručne službe

Prethodni tekstGinisovac iz Kikinde uspeo da proizvede ludaje trometrašice
Sledeći tekstKoliko Srbija pojede ribe i zašto se odustaje od podizanja ribnjaka?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime